«Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά απαιτούμε εγγυήσεις από τη Δύση» είπε ο Πούτιν – «Παράθυρο» σε διάλογο


Συγκρατημένα μηνύματα αποκλιμάκωσης της γεωοπολιτικής έντασης στο μέτωπο του ουκρανικού εστάλησαν κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς, λίγο αφότου η Μόσχα απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν άνοιξε «παράθυρο» σε διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», αλλά απαιτώντας εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση για μερική απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων, ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος –όπως υποστήριξε- ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων εκεί.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».  

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».  

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα διασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1, βάσει των συμφωνιών μας», τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν. Ερωτηθείς για τον Nord Stream 2, επανέλαβε ότι, ενώ έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν συνέπειες. 

«Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε.

Τα κράτη της Δύσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ενώ είχαν προηγηθεί νέες προειδοποιήσεις για άμεση απειλή.

vradini.gr



agrinio24.gr