Δένδιας: «Ζωντανός» ο East Med

O East Med βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας Νιουλαντ, που τον χαρακτήρισε μη βιώσιμο και ασύμφορο. Χθες στο Φόρουμ των Δελφών ο ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, διαχώρισε την θέση του από την αμερικανική γραμμή, ενώ και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πήρε αποστάσεις από τη αμερικανική «θεώρηση» επί του θέματος.

«Είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες» επισήμανε ο κ.Δένδιας και τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η όδευση του EuroAsia – Interconnector, που ταυτίζεται με αυτή του EastMed και η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «μέχρι η Τουρκία να άρει τις απειλές προς την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν επιχαίρει για τους εξοπλισμούς της». «Θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής που την καθιστά συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ χαρακτήρισε το Casus belli ως απολύτως απαράδεκτο καθώς δεν προβλέπεται καν από το Διεθνές Δίκαιο.


sofokleousin.gr