Διατροφή: Δέκα μύθοι για τα τρόφιμα που ακόμα πιστεύουμε
Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι. Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Σωστά; Όχι. Όλα είναι λάθος. Στην πραγματικότητα είναι μύθοι για τη διατροφή που επιμένουμε να πιστεύουμε.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εθελοντές για να ελέγξει τις γνώσεις τους για τη διατροφή.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent, η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατεία Love Fresh Berries. Την εκστρατεία πραγματοποιεί η βρετανική ομοσπονδία παραγωγών μούρων (British Summer Fruits).
Τα ευρήματα
Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
- Ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν πως το σέλερι είναι τόσο σκληρό, ώστε απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για να το πέψει ο οργανισμός απ’ όσες περιέχει το ίδιο το λαχανικό!
- Πάνω από το 20% δήλωσαν πως οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα.
- Το 32% πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα κοινά.
- Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είπαν ότι δεν διαβάζουν ποτέ τις ετικέτες με τη θρεπτική αξία των τροφίμων που αγοράζουν.
- Το 25% είπαν ότι αποφασίζουν πόσο θρεπτικό είναι τρόφιμο, αφού πρώτα κάνουν έρευνα στα… μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μύθοι για τη διατροφή
Τί απ’ όλα αυτά ισχύει και τί όχι; Είναι τόσο πολλοί οι μύθοι για τη διατροφή που μερικές φορές δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει. Η διαιτολόγος Dr Emma Derbyshire, που συμμετέχει στην εκστρατεία Love Fresh Berries, ξεδιαλύνει μερικούς απ’ όσους κατέδειξε η νέα έρευνα:
- Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Ανά 100 γρ. παρέχουν 42 50 mg βιταμίνης C. Πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, όμως, περιέχουν περισσότερη. Ενδεικτικά: οι φράουλες και η παπάγια έχουν 60 mg ανά 100 γρ., η κόκκινη πιπεριά 190 mg, η γκουάβα 100 mg και το ακτινίδιο 90 mg.
- Η σοκολάτα είναι αφροδισιακή. Είναι ελάχιστα τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό. Επιπλέον, περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από συστατικά με αφροδισιακές ιδιότητες, για να μπορεί κανείς να την αποκαλέσει αφροδισιακή.
- Οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα. Τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο θρεπτικά, διότι περιέχουν και τις φυτικές ίνες των φρούτων, οι οποίες αφαιρούνται κατά το στύψιμο.
- Το μαγείρεμα μειώνει την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Όχι πάντοτε, διότι δεν είναι όλα τα θρεπτικά συστατικά ευαίσθητα στη θερμότητα. Οι ντομάτες, π.χ., παρέχουν περισσότερο λυκοπένιο (είναι ένα αντιοξειδωτικό) όταν τις τρώμε μαγειρεμένες.
- Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Η τσίχλα τυπικά διέρχεται από την πεπτική οδό με τον ίδιο ρυθμό με τα άλλα τρόφιμα.
- Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιο θρεπτικά. Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν βρει ενδείξεις ότι τα βιολογικής καλλιέργειας τρόφιμα έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μη-βιολογικής.
Τα φρούτα
- Είτε τρώει κανείς αποξηραμένα, είτε φρέσκα φρούτα, είναι το ίδιο. Η αποξήρανση γίνεται με θερμότητα, η οποία είναι επιζήμια για μερικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C. Επιπλέον, το φρέσκο φρούτο τροφοδοτεί τον οργανισμό και με άφθονο νερό. Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι ναι μεν αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι στις ίδιες ποσότητες.
- Δεν πρέπει να τρώμε φρούτα το απόγευμα. Τα φρούτα είναι υγιεινά όλες τις ώρες της ημέρας.
- Πρέπει να τρώμε φρούτα μόνο με άδειο στομάχι. Με άδειο ή γεμάτο στομάχι, τα φρούτα είναι εξίσου θρεπτικά.
- Τα πολλά φρούτα χαλάνε τα δόντια. Πιο πιθανό είναι να βλάψει τα δόντια η συνεχής έκθεσή τους στη ζάχαρη από ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, χυμοί) και αναψυκτικά που την περιέχουν, παρά η έκθεσή τους στα φυσικά σάκχαρα των ολόκληρων φρούτων. Ει μη τι άλλο, πολλοί από εμάς θέλουν δύο και τρεις ώρες για να τελειώσουν τον καφέ τους, ενώ το φρούτο συνήθως το τρώμε σε λίγα λεπτά.