Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για θυγατρική του ΑΔΜΗΕ

Διεθνείς και ελληνικοί όμιλοι του ενεργειακού τομέα, ξένα funds και η κινεζική State Grid αναμένεται να εκδηλώσουν και επισήμως ενδιαφέρον για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού (20%) στην εταιρεία «Ariadne Interconnection», που έχει αναλάβει και υλοποιεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Ο ΑΔΜΗΕ που κατέχει το 100% της «Ariadne Interconnection» θα πουλήσει το 20% σε στρατηγικό επενδυτή, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.  Η διαδικασία ξεκίνησε επίσημα χθες, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία ορίζεται ότι οι δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ισχυρή υποψηφιότητα θέτει η κινεζική State Grid, η οποία κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ομως οι Βρυξέλλες – και ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση – δεν επιθυμούν περαιτέρω ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν τίθεται περιορισμός ως προς το αντικείμενο δραστηριότητας ή τη μορφή των επενδυτικών σχημάτων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ορίζεται όμως ελάχιστο όριο ιδίων κεφαλαίων, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ,


sofokleousin.gr