Δημόσιο: «Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέο πρόγραμμα προσλήψεων 5.500 πτυχιούχων -Τσίπρας: Κοροϊδεύετε (βίντεο)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για να υπάρξει νέο πρόγραμμα κατάρτισης 5.500 πτυχιούχων στο Δημόσιο από τον ΟΑΕΔ, σε αντικατάσταση του αντίστοιχου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε, υπό την πίεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, κατά την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει παράταση των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων που προσελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ακόμη και να μπορούσε να γίνει εκείνος προτιμά να προσληφθούν ακόμη 5.500 σε νέο πρόγραμμα με νέους όρους: «Έρχομαι τώρα στο ζήτημα ενός από τα προγράμματα τα οποία είχατε δρομολογήσει για τους 5.500 επιστήμονες, οι οποίοι απασχολήθηκαν για ένα χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο. Μας ζητάτε να έρθουμε να ανανεώσουμε το πρόγραμμα αυτό κατά παράβαση της ίδιας της πρόσκλησης, είπε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: Σας ξαναδιαβάζω, γιατί σήμερα μου φαίνεται μερικές φορές δεν καταλαβαίνετε αυτά τα οποία λέω και πρέπει να τα επαναλαμβάνω: «Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες». Αλλά ας το δούμε λίγο και από μία διαφορετική οπτική κ. Τσίπρα. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια να επιμορφώσουμε 5.500 επιστήμονες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να απασχοληθούν για ένα χρόνο στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν στο Δημόσιο, αλλά για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία -αυτή είναι η διαφορά στη δική μας λογική- έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να ανανεώσουμε τους υπάρχοντες εργαζόμενους, δημιουργώντας και πολλά νομικά προβλήματα, διότι θα έρθουν στη συνέχεια να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης, όλες αυτές οι ιστορίες οι οποίες καταδίωκαν, εδώ και πολλά χρόνια, τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε, λοιπόν, την επιλογή ή να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος σε αυτούς τους 5.500 εργαζόμενους ή να ξεκινήσουμε ένα καινούριο πρόγραμμα για ένα χρόνο για άλλους 5.500 εργαζόμενους. Τι διαλέγετε από τα δύο; Προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5.500 με δύο χρόνια εμπειρία; Αυτή είναι η επιλογή, κ. Τσίπρα. Και από τη στιγμή που αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, διαλέγω το δεύτερο και όχι το πρώτο. Σταματήστε, λοιπόν, επιτέλους να κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία και αυτούς τους εργαζόμενους στους οποίους, προφανώς, είχατε κλείσει το μάτι, παρότι υπέγραψαν μονοετή σύμβαση και τους είπατε: «Μην ανησυχείτε, αν ξαναβγούμε εμείς θα βρούμε τρόπο να σας τακτοποιήσουμε». Αυτά τους λέγατε. Εμείς δεν τα λέγαμε ποτέ αυτά, επομένως είμαστε πολύ εντάξει με τη συνείδησή μας», 

Τσίπρας: Κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους

«Είναι ντροπή σας να λέτε κύριε Μητσοτάκη για δικά σας και δικά μας παιδιά. Με ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν οι 5.500 πτυχιούχοι», απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι η σύμβαση των 5.500 λέει ότι μπορεί να γίνει παράταση ή  σύναψη νέα σύμβασης κατά το αυτό έτος: «Εμείς είχαμε προβλέψει να υπάρξει παράταση για ένα χρόνο ώστε να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μετά αυξημένη μοριοδότηση και μια καλύτερη προοπτική».

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, καθώς υπάρχει μείωση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ από 406 εκατ. ευρώ το 2019 (406 εκατ.) σε 377 εκατ. το 2020: «Με ποιον τρόπο θα φτιάξετε νέο πρόγραμμα όταν μειώνετε τον προϋπολογισμό», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

 

Μητσοτάκης: Θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο

Υπενθυμίζεται ότι στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε  κλείσει την πόρτα στους 5.500 πτυχιούχους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του στο: «Τι κάνουμε με τους 5.500 επιστήμονες άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ». Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, όταν θίγετε αυτό το ζήτημα δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Και δεν γνωρίζετε ότι η ίδια η προκήρυξη την οποία βγάλατε εσείς, στο κεφάλαιο 6, γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι άκυρες; Δεν τα γνωρίζετε αυτά; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας, κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω. Θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να, λοιπόν, ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ