Δημοσκόπηση: 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στις 8,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την εκτίμηση ψήφου, όπως αναφέρει δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία έχει 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να ανεβαίνει 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εν λόγω εταιρίας και η αξιωματική αντιπολίτευση 0,1%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,3% στην πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,6% και στην έκτη το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Όπως αναφέρει η έρευνα, το 33% θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 37%, ο Αλέξης Τσίπρας 29% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 27%. Έπονται Δημήτρης Κουτσούμπας 19%, Γιάνης Βαρουφάκης 17% και Κυριάκος Βελόπουλος 10%.

Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Το 69% θεωρεί πως οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Όσον αφορά την ακρίβεια, το 42% τονίζει πως η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου.

To 35% εκτιμά, επίσης, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν «λίγο», 31% λέει «καθόλου» και 19% πιστεύει ότι βοηθούν «αρκετά».

Παράλληλα, υπάρχει δυσπιστία αναφορικά με τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση για τη μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με το 68% να  απαντά ότι υπάρχουν και μόλις 11% εκτιμά ότι πράγματι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η ακρίβεια, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών καθώς στη σχετική ερώτηση το 27% λέει ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσει, 35% μεγάλο ενώ 16% απαντά μικρό και 15% πολύ μικρό.


sofokleousin.gr