«Διώχνουν» ορθοπεδικούς ασθενείς από το Νοσοκομείο Ζακύνθου
Σε απελπιστική κατάσταση η Ορθοπεδική Κλινική στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Λειτουργεί με μόλις 2 γιατρούς και με ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό για τα χειρουργεία. Το επακόλουθο είναι να στέλνει περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία για εγχείρηση.
Μετ’ εμποδίων λειτουργεί η Ορθοπεδική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, η οποία αναγκάζεται να προωθεί περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία διότι αδυνατεί να τα περιθάλψει. Όταν μάλιστα οι ασθενείς είναι τουρίστες, συχνά μεταφέρονται στην πατρίδα τους για θεραπεία, αλλά με καθυστέρηση πολλών ημερών!
Τις καταγγελίες αυτές έκανε προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ). Όπως αναφέρει, η Ορθοπεδική Κλινική στο Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί το εφετινό καλοκαίρι με μόλις δύο ιατρούς.
Επιπλέον, από τον Απρίλιο βρίσκεται εκτός λειτουργίας ένα ακτινολογικό μηχάνημα (λέγεται c-cam) απαραίτητο για τη διενέργεια οστεοσυνθέσεων.
Το επακόλουθο είναι ότι στην Κλινική δεν μπορούν πια να αντιμετωπιστούν τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Πολλά άλλα περιστατικά, εξ άλλου, διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία διότι οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να τα χειρουργήσουν.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους δύο τελευταίους μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) από τους 91 ασθενείς που εισήχθησαν στην Ορθοπεδική Κλινική (οι 11 με κατάγματα σπονδυλικής στήλης):
- 17 διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για χειρουργική αντιμετώπιση (οι 4 είχαν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη)
- 7 ασθενείς με κατάγματα σπονδυλικής στήλης, λεκάνης, ισχίου και κνήμης μεταφέρθηκαν (με δική τους ευθύνη) στην πατρίδα τους
Όταν, όμως, η Κλινική και τα χειρουργεία λειτουργούσαν ομαλά, αντιμετωπιζόταν το 95% των ασθενών που έκαναν εισαγωγή.
12 μέρες αναμονή για τους τουρίστες
Σαν να μην έφταναν αυτά, πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τον επαναπατρισμό των τουριστών. Σε επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου Νίκος Ποταμίτης καταγγέλλει πως υπάρχει σοβαρή δυσπραγία από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών.
«Συχνά απουσιάζουν οι αντιπρόσωποι που διαμεσολαβούν για τη διαχείριση και συνεννόηση με αλλοδαπούς ασθενείς (εκτός Βρετανών)», τονίζει. Το αποτέλεσμα είναι «οι ασθενείς να «λιμνάζουν» στην Κλινική έως και 12 ημέρες μετά την εισαγωγή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιβάρυνση του νοσηλευτικού και ιατρικού έργου», προσθέτει.
Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως πολλοί από τους τουρίστες έχουν τραυματιστεί σε ατυχήματα με «γουρούνες», τα οποία είναι πάρα πολύ συχνά στο νησί κατά τους θερινούς μήνες.
1.800 ασθενείς σε δύο μήνες
Εκτός, όμως, από τις εγχειρήσεις και τη φροντίδα των ασθενών που κάνουν εισαγωγή, οι δύο ορθοπεδικοί της Κλινικής εφημερεύουν από 15 ημέρες ο καθένας τον μήνα. Εξετάζουν επίσης τα επείγοντα περιστατικά, κάνουν το Τακτικό Ορθοπεδικό Ιατρείο και διεκπεραιώνουν όλες τις άλλες εργασίες (π.χ. συμπλήρωμα εγγράφων) της Κλινικής. Και αυτό, διότι η Κλινική τους δεν διαθέτει ούτε ειδικευόμενους ιατρούς, ούτε ξεχωριστό νοσηλευτικό προσωπικό.
Έτσι, οι δύο γιατροί εξέτασαν το τελευταίο δίμηνο:
- Περισσότερους από 1.650 ορθοπεδικούς ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
- Περισσότερους από 150 ασθενείς στο Τακτικό Ορθοπεδικό Ιατρείο.
Οι δύο γιατροί παρέστησαν επίσης στην τοποθέτηση γύψου στους 250 από τους ασθενείς που είχαν διακομισθεί στο ΤΕΠ. Το δε τακτικό ιατρείο το έκαναν μόνοι τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος να διαχειριστεί την ομαλή ροή των περιστατικών. Μοιραία λοιπόν υπήρξαν και εντάσεις μεταξύ των ασθενών.
Σημειώνεται ότι η Ορθοπεδική Κλινική στο Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί μαζί με την Χειρουργική Κλινική. Έτσι, η πρώτη δεν διαθέτει ούτε χωριστό και επαρκές σε αριθμό νοσηλευτικό προσωπικό.
Μετά απ’ όλα αυτά, η ΟΕΝΓΕ ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση στελέχωση του Ορθοπεδικού Τμήματος με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την λύση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής.