DW: Γερμανικά μαχητικά ελικόπτερα προσεχώς στην Κύπρο;
Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Κύπρο και την αμυντική θωράκισή της, δεδομένου ότι μέσα στο φθινόπωρο οι ΗΠΑ, κατόπιν απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήραν μετά από δεκαετίες το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για εξαγωγές και μεταφορές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον γερμανικό Tύπο, αρχικά στο περιοδικό Der Spiegel κι έπειτα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, και η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή εξοπλισμών και συγκεκριμένα «12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Η145Μ», αγνώστου μέχρι στιγμής συνολικής αξίας, προς την Κύπρο.
Η πληροφορία αυτή προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του αρμόδιου γερμανικού υπ. Οικονομίας, το οποίο επικαλούνται τα γερμανικά μέσα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, εκτός από τα ελικόπτερα που προορίζονται για την Κύπρο, και ο Νίγηρας φέρεται να λαμβάνει δύο αεροσκάφη τύπου King Air 360 ER ειδικά για τη φύλαξη συνόρων και η Ινδία τεχνικό εξοπλισμό για άρματα μάχης Leopard 2.
Tι απαντά στην DW για την Κύπρο το γερμανικό υπ. Οικονομίας
Σε ερώτημα του ελληνικού προγράμματος της DW προς το γερμανικό υπ. Οικονομίας σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για αποστολή μαχητικών ελικοπτέρων στην Κύπρο, εκπρόσωπός του απαντά ότι το υπουργείο «δεν σχολιάζει, ως συνήθως, δημοσιεύματα του Τύπου». Από εκεί και πέρα απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα κριτήρια, βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει έγκριση σε αντίστοιχες εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων, αναφέρει τα εξής:
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων μόνο μετά από ενδελεχή εξέταση και επακριβή συμμόρφωση με τις Θεμελιώδεις Πολιτικές Αρχές της Γερμανικής Κυβέρνησης και την Κοινή Θέση του Συμβουλίου της ΕΕ. Βασικό ρόλο ως προς αυτό διαδραματίζει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που επιθυμεί να λάβει εξοπλισμούς. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Πολιτικές Αρχές της Γερμανικής Κυβέρνησης, μια εξαγωγή (εξοπλισμών) σε κράτος-μέλος της ΕΕ γενικά δεν υπόκειται σε περιορισμούς, εκτός εάν απαιτείται να επιβληθεί περιορισμός για ειδικούς πολιτικούς λόγους σε μεμονωμένες περιπτώσεις».
Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Οικονομίας «για λόγους μυστικότητας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας (Bundessicherheitsrat). Το σχετικό απόρρητο μπορεί να αρθεί μόνο προκειμένου να αιτιολογηθούν οι αποφάσεις ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου».
Κυπριακά δημοσιεύματα κι ένα ανακοινωθέν του υπ. Άμυνας της Λευκωσίας
Η κυπριακή πλευρά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει επισήμως τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον γερμανικό Τύπο. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο η Κυπριακή Εθνική Φρουρά αναμένεται να λάβει τα συγκεκριμένα μαχητικά ελικόπτερα και μάλιστα ενδεχομένως σε δύο δόσεις, αρχικά το καλοκαίρι του 2023 και στη συνέχεια το 2024.
Το κυπριακό υπ. Άμυνας είχε αναρτήσει πάντως ήδη από τον Ιούνιο του 2022 στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοινωθέν αναφορικά «με την υπογραφή της Συμφωνίας για Προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6». Όπως τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν «το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.»
Όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται ειδικότερα από την «Airbus Helicopters Deutschland GmbH». Γι’ αυτό απαιτείται γερμανική έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.
Νταγκντελέν: «Ύπουλη» η τακτική της γερμανικής κυβέρνησης
Κληθείσα να σχολιάσει στο ελληνικό πρόγραμμα της DW τα γερμανικά δημοσίευματα, η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν, εισηγήτρια της Αριστεράς στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της και εκπρόσωπος της Αριστεράς για αμυντικά θέματα, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ανέφερε τα εξής:
«Η πολιτική εξαγωγών όπλων της γερμανικής κυβέρνησης προς την χώρα-εταίρο της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, καθώς και προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ύπουλη και επωφελής μόνο για τα κέρδη των γερμανικών εξοπλιστικών εταιρειών. Μολονότι η Τουρκία έχει εξοπλιστεί με άρματα μάχης τύπου Leopard και γερμανικά υποβρύχια κατά της Κύπρου, η κριτική εκ μέρους της Κύπρου για την πολιτική κλιμάκωσης μπορεί να φιμωθεί με την παράδοση αντιαρματικών όπλων και ελικοπτέρων μάχης». Όπως επισημαίνει στην αποκλειστική δήλωσή της:
«Η Κύπρος θα μπορούσε να βοηθηθεί πολύ περισσότερο εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν συνέχιζε να αρνείται -όπως έκανε και στην περίπτωση επιθετικών πολέμων άλλων νατοϊκών εταίρων- την καταδίκη της κατοχής μέρους της Κύπρου από την Τουρκία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά σε «αντιαρματικά όπλα» σχετίζεται, σύμφωνα με την Νταγκντελέν, με την περίπτωση 175 κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων που εγκρίθηκαν για την Κύπρο τον Αύγουστο του 2021.
Κλείνοντας, η Νταγκντελέν, είχε καταθέσει το περασμένο φθινόπωρο επερώτηση προς την γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις άδειες, τον όγκο και τη φύση των γερμανικών εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία το 2022. Μεταξύ άλλων, είχε θέσει ερώτημα σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε ψήφισμα του κυπριακού κοινοβουλίου, το οποίο καλεί το Βερολίνο να αποσύρει γερμανικά Leopard 2A4 που βρίσκονται στα κατεχόμενα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με τη γερμανική κυβέρνηση να μη δείνει καμία απάντηση επικαλούμενη «το απόρρητο των συνομιλιών».