ΕΕ: 51 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο

Ρεκόρ σημείωσε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης, το οποίο και ανήλθε στα 51 δισ. ευρώμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας να στέλνουν στα ύψη τις τιμές των εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Το έλλειμμα διογκώθηκε από τον Ιούλιο, όταν ήταν 34 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας τον δέκατο συνεχή μήνα αρνητικού ισοζυγίου, σε μια σημαντική αλλαγή για την ΕΕ, η οποία ιστορικά κατέγραφε μεγάλα πλεονάσματα.

Η μετάβαση από πλεόνασμα σε έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκτίναξης του κόστους για τις εισαγωγές ενέργειας.

Τον Αύγουστο, η ευρωζώνη αύξησε τις εξαγωγές αγαθών της κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και ανήλθαν σε 231,1 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον όγκο των εξαγωγών του Ιουλίου.

Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών ήταν χαμηλότερη από τον λογαριασμό των εισαγωγών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 53,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 282,1 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές για εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 154% την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου στα 543,8 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας σε ένα συνολικό εμπορικό έλλειμμα 309,6 δισ. ευρώ.


sofokleousin.gr