ΕΕ: 80 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρία CureVac για το εμβόλιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφερε 80 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτική υποστήριξη στη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων CureVac, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Παιδείας και Πολιτισμού Μαρίγια Γκάμπριελ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αμπρουάζ Φαγιόλ, κατέληξαν στη σχετική συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τη διοίκηση της εταιρείας. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγύησης ενός δανείου του ιδίου ποσού που εξέταζε να χορηγήσει η ΕΤΕπ., στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 InnovFin. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου και αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την εταιρεία που, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο (Welt), προσέγγισε η αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό την παροχή κινήτρων ώστε να μεταφέρει την έρευνά της σε αμερικανικό έδαφος και να διαθέσει το εμβόλιο αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τέτοια προσπάθεια από αμερικανικής πλευράς. Η εταιρεία στη συνέχεια το διέψευσε.

Σε ερώτηση σήμερα αν το ζήτημα αυτό προέκυψε στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας των G7, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιορίστηκε να απαντήσει ότι η ευρωπαϊκή πλευρά τόνισε «τη σημασία του να εργαστούμε από κοινού για να αναπτύξουμε θεραπείες και το εμβόλιο». 

 


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ