ΕΦΚΑ: Αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής νέων συντάξεων

Μειώθηκαν κατά 89% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, σημειώθηκε ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση Ιουνίου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Σε δελτίο Τύπου, το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει ότι είναι «εντυπωσιακό πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις)».

   Κατανομή ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων

Πιο αναλυτικά, ως προς την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» δείχνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 89%. Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, δίνοντας προτεραιότητα στις παλαιότερες εκκρεμείς συντάξεις που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών» ενώ «για την εκτίμηση της οφειλόμενης δαπάνης έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος» και, από τον Ιούνιο του 2022, «έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, «ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ». Αναφέρεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο οφειλών ανέρχεται σε περίπου 25,5 εκατ. ευρώ και πρόκειται για οφειλές τις οποίες «οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει, είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν».


sofokleousin.gr