Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό παστίτσιο
Παραδοσιακή και κλασική συνταγή για παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ.
Υλικά:
Για το παστίτσιο
1/2 κιλό χοντρά μακαρόνια
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 ασπράδια αβγών
1 κ. σ. βούτυρο
½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλ.μυζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
Για τον κιμά
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 ½ φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
8 κ. σ. βούτυρο
8 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ λίτρο γάλα, χλιαρό
3 κρόκους αβγών
τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζεις σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτεις τον κιμά και με την ξύλινη κουτάλα τον διαχωρίζεις και τον ανακατεύεις μέχρι να πάρει χρώμα.
Ρίχνεις τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνει να βράσει 35 περίπου λεπτά μέχρι να πήξει.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζεις1 1/2 λίτρο νερό, ρίχνεις αλάτι και τα μακαρόνια.
Τα αφήνεις να βράσουν για 7 περίπου λεπτά, τα βάζεις στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και στη συνέχεια και πάλι στην κατσαρόλα.
Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις για να μην κολλήσουν.
Χτυπάς τα ασπράδια των αυγών, τα ρίχνεις στα μακαρόνια και ανακατεύεις πολύ καλά
Σε μία τρίτη κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφαιρείς την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνεις το χλιαρό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Βάζεις και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνεις να βράσει μέχρι να πήξει.
Αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία. Ανακατεύεις τους κρόκους και προσθέτεις 2-3 κ.σ. γάλα.
Μόλις κρυώσει η κρέμα προσθέτει τα αυγά, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά στην κρέμα.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς βουτυρώνεις το σκεύος και απλώνεις τα μισά μακαρόνια. Ρίχνεις 5 κ.σ. τριμμένο τυρί και στρώνεις όλο τον κιμά.
Ρίχνεις λίγο τυρί ακόμη και στρώνεις τα υπόλοιπα μακαρόνια. Απλώνεις από πάνω την μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με μοσχοκάρυδο. Το ψήνεις για 45 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.