Eκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ: Στοχοποιήσεις και «δολοφονίες χαρακτήρα» για την ερευνητική δημοσιογραφία


Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ερευνητική δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην ΕΣΗΕΑ. Σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάταξη της έκθεσης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» εμφανίζεται στον πάτο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων λαμβάνοντας τη 107η θέση, ανάμεσα σε 180 χώρες.

Μάλιστα όπως αναφέρει η έκθεση:  «Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρές οπισθοδρομήσεις από το 2021 έως το 2023, μεταξύ άλλων λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών καθώς αποδείχθηκε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε και δημοσιογράφους».

Δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών, περιέγραψαν τις ευθείες επιθέσεις που δέχθηκαν, τις στοχοποιήσεις και τις «δολοφονίες χαρακτήρα».

«Εγώ αισθάνομαι θλίψη γιατί την περίοδο 2020-2021 που ήμουν υπό την παρακολούθηση τόσο μέσω της συμβατικής τεχνολογίας της ΕΥΠ όσο και με το predator άνθρωποι με τους οποίους μιλούσα και ήταν ενεργές πηγές μου, υπέστησαν διώξεις. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο είναι στη συγκεκριμένη διεύθυνση επί 15 χρόνια, ξαφνικά μετακινείται και «μπαίνει» στο ψυγείο. Κανείς δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει γιατί ένας πολύ επιτυχημένος υφυπουργός ξαφνικά εκπαραθυρώνεται στον πρώτο ανασχηματισμό», τόνισε 0 Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος.

Ο Τάσος Τέλογλου ενώ ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών, στην πορεία ανακάλυψε ότι και ο ίδιος αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης.

«Εγώ θυμάμαι πάρα πολλές κυβερνήσεις από τότε που μπήκα σε αυτή τη δουλειά όλες οι κυβερνήσεις την ίδια δουλειά κάνουν. Απλώς αυτή εκμεταλλεύτηκε μια έκρηξη της τεχνολογίας και το έκαναν με διαφορετικό τρόπο και πολύ πιο μαζικά. Έκαναν τη βιοτεχνία, βιομηχανία».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία και για τις «στοχευμένες» και εκδικητικού τύπου αγωγές (SLAPPs) που δέχεται η ερευνητική δημοσιογραφία, καθώς μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών ακολούθησε βροχή αγωγών προς τα μέσα και τους δημοσιογράφους με σκοπό την φίμωση της ελεύθερης έκφρασης.



megatv.com