Ελληνοτουρκικά: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
«Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί και οι διαφωνίες δεν μπορεί να οδηγούν σε κρίσεις», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο, επαναλαμβάνει ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική και μιλά για τη σχέση των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος για τα θαλάσσια πάρκα λέει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις ενώ για το θέμα των θαλασσίων ζωνών υποστηρίζει την επίλυσή του ως πακέτο με άλλα.
«Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη Χαλκίδα χθες τόνισε ότι μένουμε σταθεροί στις κόκκινες γραμμές
«Έχω μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο στην Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτη όμως αυτοπεποίθηση και με συνέπεια στις εθνικές γραμμές».
Ο πρωθυπουργός παράλληλα θα τονίσει ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της χώρας και της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
«Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Αυτός που φαίνεται να κερδίζει κατ’ εμέ είναι η Τουρκία μέρα με τη μέρα ενώ οι προκλήσεις παραμένουν, ενώ η στάση της στα ζητήματα τη ευρύτερης περιοχής δεν είναι εναρμονισμένη με τα δικά μας τουλάχιστον εθνικά συμφέροντα», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Και σήμερα μετά από την πίεση τη δικιά μας βάζει και τη λέξη πρόκληση. Μα όταν 4 χρόνια δεν έχεις κάνει τίποτα και χαϊδεύεις το σουλτάνο, αυτά είναι τα αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Το ΚΚΕ θα αντιταχθεί σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε επικίνδυνα «παιχνίδια» συνεκμετάλλευσης – συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Θα συνεχίσουμε με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία κάνει εξωτερική πολιτική για να ικανοποιήσει το εκλογικό ακροατήριο της σκληρής Δεξιάς, συσσωρεύοντας αδιέξοδα σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας
Η αυριανή θα είναι η 4η συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επανεκλογή τους και μέσα στο 2024 θα ακολουθήσουν σίγουρα άλλες δύο, τον Ιούλιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και το Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τη θετική ατζέντα, για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Μιλιέτ δηλώνει απογοητευμένος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και λέει πως οι ελληνικές αρχές έδειχναν πάντα σεβασμό στα μνημεία της οθωμανικής περιόδου σε αρκετά εκ των οποίων γίνονται έργα αποκατάστασης.
Αυτό είναι ένα θέμα που θα τεθεί στη συζήτηση.
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα γίνει στα πρότυπα των προηγούμενων συναντήσεων των δύο ηγετών.
Συγκεκριμένα, στις 16:00 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρόντες είναι οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, αλλά και οι κ. Μπούρα και Κιλίτς.
Στις 17:30 ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους και τον διοικητή της ΕΥ. Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο.
Η αναχώρησης αναμένεται στις 19:30.
Το κλίμα στην Άγκυρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Τα τουρκικά Μέσα προτάσσουν τα θετικά μηνύματα που έχουν παραχωρήσει οι δύο ηγέτες μέσα από συνεντεύξεις τους αμφότεροι. Όλοι οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν αναμένεται κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα από την συγκεκριμένη συνάντηση σε ό,τι αφορά τα σημαντικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών.
Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της Τουρκίας είναι ότι θα υπογραφούν 4 συμφωνίες με την κυριότερη να αφορά τις διασώσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Θα ακολουθήσουν συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και μία με θέμα το μεταναστευτικό.
Ένα επιπλέον θέμα που αναμένεται να συζητηθεί αφορά οθωμανικά κειμήλια που βρέθηκαν σε αρχαιοκάπηλους που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα και ζητείται να επιστραφούν στην Τουρκία.
Επιπλέον, τα τουρκικά αναφέρουν πως θα τεθούν θέματα της μειονότητας, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.