Ελληνοτουρκικά: Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν – «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν»


Παραμονή της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ τονίζει ότι η μοίρα των δύο χωρών βάσει γεωγραφίας είναι να ζουν δίπλα – δίπλα και οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Milliyet.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο, επαναλαμβάνει ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική και μιλά για τη σχέση των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια

«Ελπίζω ότι θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας και στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσουμε μέχρις εκεί, εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε εδραιώσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα έχει διάρκεια: ένα κεφάλαιο που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κατανόηση, χωρίς εντάσεις και κρίσεις», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πετύχαμε κλίμα αρμονίας το τελευταίο διάστημα» δηλώνει την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στα θαλάσσια πάρκα λέει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις ενώ για το θέμα των θαλασσίων ζωνών υποστηρίζει την επίλυσή του ως πακέτο με άλλα.

«Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Μένουμε σταθερά στις κόκκινες γραμμές για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» διαμηνύει η Αθήνα κάτι που κατέστησε σαφές μιλώντας στη Χαλκίδα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο στην Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα, με απόλυτη όμως αυτοπεποίθηση και με συνέπεια στις εθνικές γραμμές», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Και οι δύο ηγέτες δίνουν έμφαση στην προώθηση της θετικής ατζέντας και στην πρόοδο στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Οι διαφωνίες και οι κόκκινες γραμμές παραμένουν αλλά είναι σημαντικό να μην οδηγούν σε κρίσεις, διαμηνύει η Αθήνα 24 ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η αυριανή θα είναι η 4η συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επανεκλογη τους και μέσα στο 2024 θα ακολουθήσουν σίγουρα άλλες δύο, τον Ιούλιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και το Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τη θετική ατζέντα, για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Να σημειώσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Μιλιέτ δηλώνει απογοητευμένος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και λέει πως οι ελληνικές αρχές έδειχναν πάντα σεβασμό στα μνημεία της οθωμανικής περιόδου σε αρκετά εκ των οποίων γίνονται έργα αποκατάστασης.



megatv.com