Ένα ακόμη βήμα πίσω από τις ΗΠΑ στη διαμάχη με τη Huawei

Ένα ακόμη βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η αμερικανική πλευρά στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα και τη διαμάχη με την κινεζική Huawei.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ την έβαλε αρχικά σε μαύρη λίστα για λόγους εθνικής ασφάλειας και η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei. Τώρα, έγινε γνωστό πως το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εάν θα παρατείνει την περίοδο ισχύος της άδειας πέραν των 90 ημερών.

Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην προσωρινή χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών στη Huawei, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα για τους πελάτες της, μια κίνηση που σύμφωνα με τον ιδρυτή της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο έχει μικρή σημασία διότι η εταιρία είχε ήδη προετοιμαστεί για τις αμερικανικές ενέργειες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου απέκλεισε την Huawei Technologies την περασμένη εβδομάδα από την αγορά αμερικανικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία εμπλέκεται σε δραστηριότητες που είναι αντίθετες στην εθνική ασφάλεια.

Η κίνηση έγινε εν μέσω κλιμάκωσης της διαμάχης για τις εμπορικές πρακτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δύο χώρες αύξησαν εκατέρωθεν τους δασμούς εισαγωγής τις τελευταίες δύο εβδομάδες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσει σε δεσμεύσεις της που ανέλαβε κατά τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, το υπουργείο Εμπορίου έδωσε στη Huawei άδεια να αγοράζει αμερικανικά προϊόντα έως τις 19 Αυγούστου προκειμένου να διατηρήσει τα υφιστάμενα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και να παράσχει αναβαθμίσεις λογισμικού στα smartphones της Huawei. Η κινεζική εταιρία συνεχίζει να αποκλείεται από την αγορά αμερικανικού hardware και λογισμικού για την κατασκευή νέων προϊόντων, χωρίς να έχει λάβει περαιτέρω άδειες, που είναι δύσκολο να τις εξασφαλίσει κανείς.

Η αναστολή αυτή έχει στόχο να δώσει χρόνο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που βασίζονται στον εξοπλισμό της προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Τζενγκφέι δήλωσε σήμερα σε σειρά συνεντεύξεών του στα κινεζικά κρατικά δίκτυα ότι η αναστολή αύτη έχει μικρή σημασία για την εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε προετοιμασία για ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή υποτιμούν τις δυνατότητες μας», ανέφερε ο Ρεν σε συνέντευξη στο CCTV, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του που δόθηκαν από το κρατικό κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Η προσωρινή άδεια υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στην τροφοδοτική αλυσίδα της Huawei μπορεί να έχουν άμεσες, εκτεταμένες και μη εσκεμμένες επιπτώσεις για τους πελάτες της.

«Ο στόχος φαίνεται να είναι να μην κρασάρουν τα συστήματα ίντερνετ, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων», δήλωσε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου. «Δεν είναι συνθηκολόγηση, απλά βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Η αναστολή φαίνεται να στοχεύει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε χώρες όπου είναι διαδεδομένος ο εξοπλισμός της Huawei, δήλωσε ο δικηγόρος, ειδικευμένος στο εμπορικό δίκαιο, Ντάγκλας Γιάκομπσον. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εάν θα παρατείνει την περίοδο ισχύος της άδειας πέραν των 90 ημερών.

Παράλληλα, η προσωρινή άδεια είναι πιθανόν να επιτρέψει σε εταιρίες όπως η Google να συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες και στήριξη, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού και ενημερώσεων, στα smartphones της Huawei που διατέθηκαν στο κοινό στις 16 Μαΐου ή πριν από τις 16 Μαΐου. Η Google δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

Πηγή