Ένας Παναθηναϊκός… 116 ετών!


 

Ο μεγαλύτερος Αθηναϊκός σύλλογος γιορτάζει τα 116α “γενέθλιά” του από την ημέρα που μία παρέα νεαρών αθλητών – με εξέχουσα φυσιογνωμία το Γιώργο Καλαφάτη – τον ίδρυσε, δηλαδή την 3η Φεβρουαρίου του 1908.

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός όμιλος γίνεται το Σάββατο (03/02) 116 ετών. Έχοντας στην… πλάτη του 1720 επίσημους ομαδικούς τίτλους, εκατοντάδες ιστορικές στιγμές αλλά και εκατομμύρια οπαδούς, ο “σύλλογος μεγάλος” συνεχίζει την ένδοξη πορεία του στον ελληνικό αθλητισμό. Μέσα στην επόμενη πενταετία, φιλοδοξεί να αλλάξει επίπεδο κοιτάζοντας… το μέλλον, με την μετακόμισή του – και την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων – στην περιοχή του Βοτανικού. Η σημερινή μέρα, όμως, αφορά την ιστορία.

Πως άρχισαν όλα

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, ο Γιώργος Καλαφάτης και 35 ακόμα πρώην αθλητές του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου ίδρυσαν ένα σωματείο με την ονομασία “Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών“. Ο λόγος; Η απόφαση του Πανελληνίου για τη διακοπή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματός του, μιας και «δε συμβάδιζε με τα υπόλοιπα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου».

Η πρόσοψη του γηπέδου “Απόστολος Νικολαΐδης”, στην οποία απεικονίζονται οι τρεις μεγαλύτεροι παράγοντες στην ιστορία του συλλόγου. Οι Παύλος Γιαννακόπουλος (αριστερά), Απόστολος Νικολαΐδης (κέντρο) και ο ιδρυτής Γιώργος Καλαφάτης (δεξιά). (EUROKINISSI)

Η πρώτη έδρα του συλλόγου ήταν ένα οικόπεδο στην οδό Πατησίων, στο οποίο από το 1935 στεγάζει το κτήριο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 1909 μία… ενδοοικογενειακή “κόντρα” έφερε ρήξη, αλλά και ραγδαίες εξελίξεις. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού πήρε μαζί του την πλειοψηφία των αθλητών του συλλόγου και τον Ιανουάριο του 1910 δημιούργησε τον “Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο“.

Τον Φεβρουάριο του 1920 ο “Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος” μετονομάζεται σε “Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος” ενώ το 1922 πάρθηκε η απόφαση για την τελευταία, έως σήμερα, μετονομασία σε “Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος“. Στις 8 Μαρτίου του ίδιου έτους, εγκαινιάστηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του οποίου η χρήση ανήκει έως και σήμερα στον Παναθηναϊκό, ενώ επίσης ονομάζεται “Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης” από το 1981.

Η έδρα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού τα τελευταία σχεδόν 101 χρόνια, το “Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης”, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. (EUROKINISSI)

Το σήμερα

Παρά το γεγονός ότι έκανε την εμφάνισή του στον αθλητικό γίγνεσθαι ως αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος, σήμερα διατηρεί 43 ενεργά τμήματα (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά) σε διαφορετικά σπορ. Στον εν λόγω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποδομές, αλλά προσμετρώνται τα 19 τμήματα ΑμεΑ. Το 116ο του έτος πέρα από σημαδιακό, μιας και έχει μπει πλέον στη δεύτερη 15ετία του δεύτερου αιώνα “ζωής” του, αναμένεται να είναι και ιστορικό.

Αυτό διότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να πάρει… σάρκα και οστά το όνειρο της μετακόμισης του συλλόγου στις νέες του εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, το κλειστό γυμναστήριο αλλά και το κολυμβητήριο θα χτιστούν σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εκατονταετηρίδα. Ταυτόχρονα, το τμήμα μπάσκετ έχει πάρει εδώ και λίγους μήνες στα χέρια του το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα τμήματα του συλλόγου θα έχουν τις βάσεις για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να βρίσκεται εντός της Αθήνας.

Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο αναμένεται να χτιστεί στην περιοχή του Βοτανικού έως τον Δεκέμβριο του 2026.

Μιλώντας για το λαμπρό μέλλον το τμημάτων, μπορείτε να ρίξετε και μία ματιά στο παρελθόν τους. Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να δείτε την ψηφιακή “τροπαιοθήκη” του Παναθηναϊκού, μετά από 116 χρόνια ιστορίας, όπως είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη.//



ertsports.gr