Ενας προπονητής ειδικών αποστολών


Πριν λίγες εβδομάδες ο Ιωνικός Νικαίας ήταν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό από τη Super League έχοντας συγκεντρώσει μόλις 8 βαθμούς σε 19 αγώνες.

Στους τελευταίους τρεις είναι αήττητος και μάλιστα χωρίς να έχει δεχτεί γκολ με νίκη στη Λαμία (2-0) στο γήπεδο της Νεάπολης επί του Άρη (1-0) και ισοπαλία στα Γιάννενα  (0-0) όπου μάλιστα από το 66’ έπαιζε και με 10 παίκτες !

Το μυστικό της αλλαγής για την ομάδα ακούει στο όνομα Μιχάλης Γρηγορίου καθώς ο έμπειρος τεχνικός που φημίζεται για τις ειδικές αποστολές που αναλαμβάνει και βγάζει εις πέρας, με το που πήρε το τιμόνι της ομάδας σε 3 αγώνες συγκέντρωσε 7 βαθμούς όσους σχεδόν είχε πάρει ο Ιωνικός στις προηγούμενες 19 αγωνιστικές !

Δεν είναι μόνο η αύρα που πάντα φέρνει η αλλαγή ενός προπονητή, καθώς στην περίπτωση του Μιχάλη Γρηγορίου ισχύει το ρητό: «Δεν έτυχε, αλλά πέτυχε».

Έχοντας ανδρωθεί ως ποδοσφαιριστής στον ιστορικό Εθνικό (τον είχε ανακαλύψει ο μέντοράς του ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστα που τον πίστευε πολύ) με τον οποίο στα επτά χρόνια που αγωνίστηκε έπαιξε και σε τρία πρωταθλήματα Α’ εθνικής (1991-92, 1994-95, 1995-96) και με θητεία και στη Λάρισα αλλά και την Ξάνθη μεταξύ άλλων είχε μπολιαστεί με μπόλικη ποδοσφαιρική ιστορία και έδειχνε έτοιμος για το επόμενο βήμα καθώς η προπονητική βρισκόταν στο μυαλό του τα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας (ο ΠΑΟ Αγίου Δημητρίου η τελευταία ομάδα που έπαιξε 2000-2003).

Αυτή ήταν και η πρώτη ομάδα που ασχολήθηκε ως προπονητής (2003-2005) αφήνοντας την στην 6η θέση της Γ’ εθνικής. Ακολούθησε για λίγο ο Αθηναϊκός και η πρώτη σημαντική επιτυχία ήρθε στη διετία του στο Φωστήρα (2005-07) ανεβάζοντας την ομάδα στη Γ’ εθνική. Ακολούθησε ο Αιολικός Μυτιλήνης τον οποίο άφησε στην 6η θέση της Γ’ εθνικής, η Κόρινθος και ο αγαπημένος του Εθνικός.

Όμως το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα που τον έβαλε στην κατηγορία των προπονητών που επιβιώνουν σε mission impossible ήταν το «Θαύμα των 12»  ή «Οι 12 ήρωες»  όπως έχει μείνει στην ιστορία της Δόξας Δράμας μια από τις χρυσές σελίδες του συλλόγου.

Είναι καλοκαίρι του 2011 όταν καταφέρνει και κάνει μια εξαιρετική πορεία με τη Δόξα Δράμας παρά τα μεγάλα προβλήματα και φτάνει να μπει στα μπαράζ ανόδου για την Α’ εθνική.

Ο ΟΦΗ είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά ξαφνικά ανοίγουν παράθυρα και για τον 2ο και 3ο των μπαράζ καθώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις.

Υποβιβασμοί

Την προηγούμενη χρονιά εντός αγωνιστικών χώρων υποβιβάστηκαν από τη Super League, o Πανσερραϊκός, η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης. Λόγω της απόφασης υποβιβασμού στα χαρτιά του Ηρακλή, παρέμεινε τελικά στην κατηγορία ο Αστέρας Τρίπολης.

Προβιβάστηκαν επίσης από τη 2η κατηγορία, οι ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός και ΟΦΗ. Αλλά άνοιξαν άλλες δύο θέσεις καθώς μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων υποβιβάστηκαν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα.

Ο Ολυμπιακός Βόλου συμμετείχε στα πλέι-οφ της προηγούμενης χρονιάς εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά λόγω του σκανδάλου αποβλήθηκε από τη διοργάνωση κι ενώ είχε προκριθεί από δύο προκριματικές φάσεις (τη θέση του πήρε η Ντιφερντάνζ από το Λουξεμβούργο, την οποία είχε αρχικά αποκλείσει στη δεύτερη από αυτές) !

Ακριβώς για αυτό τα μπαράζ ανόδου μεταφέρθηκαν μέσα στην κάψα του καλοκαιριού (έγιναν τέλη Ιουλίου) και θα έμενε σε εκκρεμότητα εάν και η 2η και 3η θέση θα οδηγούσε στην άνοδο (θα έπρεπε να τελεσιδικήσει πρώτα η απόφαση για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα).

Αρχικά ήταν να συμμετάσχουν σε αυτά ΟΦΗ, Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας και Τρίκαλα. Η τελευταία ομάδα δεν πήρε άδεια, ενώ ο Θανάσης Σάμιος, τότε πρόεδρος των «μαυραετών», είχε αποχωρήσει στη μέση του Δ.Σ. που γινόταν απειλώντας: «Δεν θα παίξουμε στα μπαράζ. Πάμε στα πολιτικά δικαστήρια».

Την επομένη μέρα όμως αλλάζει γνώμη και ενημερώνει τον Μιχάλη Γρηγορίου πως η ομάδα θα κατέβει. Την θέση των Τρικάλων πήρε ο Διαγόρας και όλα έδειχναν πως θα έχουμε σέντρα στα μπαράζ. Η βαθμολογία εκκίνησης είναι: ΟΦΗ 4, Λεβαδειακός 2, Δοξα Δράμας 1, Διαγόρας 0.

Με δεδομένο ότι ΟΦΗ και Λεβαδειακός ήταν σε άλλο επίπεδο όλα τα λεφτά θα παιζόντουσαν στην 3η θέση που ίσως οδηγούσε στη μεγάλη κατηγορία.

Οι παίκτες της Δόξας Δράμας ήταν στις παραλίες ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν υπογράψει αλλού ή είχε τελειώσει το συμβόλαιό τους !

Ο Γρηγορίου με χίλια ζόρια μαζεύει από τη…θάλασσα 12 παίκτες, οι οποίοι είτε είχαν συμβόλαιο, είτε είχαν μείνει ελεύθεροι αλλά δεν είχαν υπογράψει κάπου.

Σε δύο ημέρες γίνεται η σέντρα των μπαράζ με «τελικό» 3ης θέσης Διαγόρα-Δόξας στο γήπεδο της Φυλής.

«Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας και είμαι μέλος σε μία ομάδα που έχει τέτοιους παίκτες. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για αυτό που κάνετε. Πιστεύω σε εσάς και είμαστε σε θέση να φτάσουμε στον στόχο μας» λέει στους παίκτες του ο Γρηγορίου στο λόγο που βγάζει στα αποδυτήρια και τους πωρώνει. Άλλωστε προπόνηση καλά καλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν.

Το ματς είναι αμφίρροπο καθώς και ο Διαγόρας έχει πολλούς νέους παίκτες στη σύνθεσή του και στο 71ο λεπτό ο Νίκος Τσιμπλίδης είναι έτοιμος να εκτελέσει φάουλ από τα αριστερά όταν βλέπει τον Χειμωνέτο, το 19χρονο τερματοφύλακα της ομάδας της Ρόδου να περιμένει (για σέντρα) αρκετά έξω από την εστία του. Τον «κρεμάει» με ένα αριστοτεχνικό φάουλ και η Δόξα Δράμας νικάει με 1-0.

Φέρνει και 3-3 με τον ΟΦΗ και 1-1 με το Διαγόρα στο δεύτερο ματς και «κλειδώνει» την 3η θέση.

Όλα τα παιχνίδια των μπαράζ έγιναν σε ουδέτερα γήπεδα της Αθήνας στη Φυλή, στην Καλλιθέα και στη Νέα Σμύρνη μέσα σε 11 μέρες !

Για την ιστορία οι 12 «μικροί ήρωες» εκείνου του καλοκαιριού ήταν οι Τοπαλίδης, Γελαδάρης, Πακάλτσης, Σιάκκας, Καρακώστας, Βέρτζος, Ρούτσης, Τσιμπλίδης, Κούμπρογλου και Τρελόπουλος. Στο φινάλε έγιναν 14 με την προσθήκη των Κάπελ, Στεργιανού, αλλά στα πρώτα τρία ματς οι 12 ήταν εκείνοι που τράβηξαν το… κουπί. Τα τελευταία δύο παιχνίδια (με ΟΦΗ και Λεβαδειακό) δεν έγιναν, επειδή λόγω καρτών και τραυματισμών, η Δόξα δεν συμπλήρωνε ούτε… 9αδα και τα έχασε με 3-0 στα χαρτιά !

Ο Γρηγορίου έφυγε από την Δόξα μία εβδομάδα μετά τα μπαράζ, παρότι ήταν ακόμη ανοικτό αν η ομάδα θα βρεθεί στη Σούπερ Λιγκ (δεν είχαν τελεσιδικήσει ακόμη οι αποφάσεις για Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα και αν θα ανέβουν Λεβαδειακός, Δόξα ή θα παραμείνουν Πανσερραϊκός, Λάρισα).

Έφυγε γιατί οι περισσότεροι από τους παίκτες των πλέι οφ, είχαν αρχίσει να φεύγουν από τους «μαυραετούς» και δικαιώθηκε καθώς η ομάδα της Δόξας πήρε τελικά την άνοδο στη Superleague αλλά έπεσε αύτανδρη τελευταία και καταϊδρωμένη.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου συνέχισε για λίγο στον Πανσερραϊκό και μετά ήρθε η εξαιρετική πορεία στην Κέρκυρα σε δύο θητείες (2013-15 και 2016-17)  την οποία και ανέβασε στη Superleague με δεύτερη θέση στα μπαράζ ανόδου πίσω μόνο από τη Νίκη Βόλου σε μια δύσκολη Β’ εθνική δύο ομίλων με μπαράζ μεταξύ 8 ομάδων στο τέλος μεταξύ των οποίων και ιστορικές ομάδες όπως ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Φωστήρας.

Επίσης η Κέρκυρα τερμάτισε 10η στη 2η θητεία του στη Superleague αφού ενδιάμεσα είχε υποβιβαστεί και πάλι ενώ έβγαλε και ένα μεγάλο ταλέντο τον μέσο Κυριάκο Ανδρεόπουλο τον οποίο πήρε η ΑΕΚ

Μια χρονιά στον Ατρόμητο και μία στον Πανιώνιο είχε καλές πορείες και με ευρωπαϊκές προκρίσεις ακολούθησε η Λάρισα από όπου έφυγε μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας Αλέξη Κούγια εναντίον του.

Και τελευταία ομάδα πριν τον Ιωνικό Νικαίας η Λαμία. Στην οποία πήγε στα τέλη του 2020. Η ομάδα είχε μόλις δύο βαθμούς σε 10 παιχνίδια, χωρίς νίκη και ήταν τα πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

Στα 15 παιχνίδια που ακολουθούν (τα 10 εκτός έδρας), με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο οι «κυανόλευκοι» μαζεύουν 20 βαθμούς. Aπό 14οι και τελευταίοι, 11οι, και άνετη σωτηρία στα πλέι άουτ ενώ την επόμενη χρονιά την έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του κυπέλλου όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο Παναθηναϊκό.



Πηγή