Ενεργειακή ακρίβεια: Μέτρα για όλο το 2022 – Πώς θα χρηματοδοτηθεί το εθνικό σχέδιο

Ενώ η κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της ενεργειακής ακρίβεια δεν… αχνοφαίνεται, καθώς δεν προέκυψε συγκεκριμένη απόφαση-κατεύθυνση από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, η κυβέρνηση επισπεύδει τις ανακοινώσεις για το πλέγμα μέτρων που αφορούν κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά.

Με την κοινωνική δυσαρέσκεια να γιγαντώνεται εξαιτίας των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος και να εκφράζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με αρνητικό τρόπο για την κυβέρνηση, η τελευταία είναι έτοιμη να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο για τη ενεργειακή ακρίβεια. Το σχέδιο παρεμβάσεων το οποίο έχει ως αφετηρία εφαρμογής τον Ιούνιο, δεν θα διαρκέσει μερικούς μήνες, αλλά θα καλύψει όλο το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Προμετωπίδα του σχεδίου είναι η αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, μέσω της εφαρμογής πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.  Επίσης οι παρεμβάσεις θα αφορούν και εκείνους που έχουν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Στο ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου», για το πώς δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί το εν λόγω εθνικό σχέδιο και το πλέγμα παρεμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως θα γίνει με διττό τρόπο. Πρώτον μέσω του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίζεται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του 2022 και δεύτερον από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ηδη, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΟΙΚ έχει «δεσμεύσει» μέτρα 4,3 διs.ευρώ για φέτος, για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά, ο υπουργός Οικονομικών άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι αναδρομική η ισχύς για τα υπερκέρδη των εταιριών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, δεν απέκλεισε αύξηση των επιτοκίων και είπε πως είναι πιθανό να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ερωτηθείς εάν θα δοθεί παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
 


sofokleousin.gr