Ενεργειακό: Άτολμη η ΕΕ δεν επιβάλλει πλαφόν, καταφεύγει σε ημίμετρα

Τι κι αν αυτή τη φορά σχηματίστηκε ένα ισχυρό μέτωπο που συγκρότησαν 15 κράτη μέλη-ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ζητώντας επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ξανά άτολμη να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες επιλογές για να αναχαιτίσει την ενεργειακή ακρίβεια, η οποία έχει λάβει διαστάσεις κερδοσκοπίας εδώ και πολλούς μήνες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης άφησαν εκτός νυμφώνος την πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Επί της ουσίας πέρασε η «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα «θέλω» της Γερμανίας η οποία επέμεινε σθεναρά να αντιτίθεται στην πρόταση για πλαφόν. 

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία που μοιάζει περισσότερο με ημίμετρα, παρά σε μια δυναμική παρέμβαση που θα μπορούσε να μετριάσει τις υψηλές τιμές των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πολιτική συμφωνία, όπως ανακοίνωσε μέσω Tweet πριν από λίγο η τσέχικη προεδρία, είναι επί τριών βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η Κομισιόν και ούτως ή άλλως είχαν τύχει της αποδοχής των ευρωπαίων εταίρων.
Συγκεκριμένα η πολιτική συμφωνία προβλέπει:

  1. Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  2. Ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες
  3. Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμω

 

Τι πρότεινε η Κομισιόν

Η Κομισιόν είχε προιδεάσει για την απόρριψη της πρότασης για επιβολή πλαφόν το φυσικό αέριο. Με non-paper που είχε διανείμει από προχθές απέρριπτε την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η πρόταση για πλαφόν της Επιτροπής  αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου — πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Προτείνει επίσης την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).

 sofokleousin.gr