Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό – Eξελίξεις ως τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Η κινητικότητα που υπάρχει τελευταία στο Κυπριακό δημιουργεί την αίσθηση ότι μέχρι τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο θα σημειωθούν εξελίξεις.

Ο διάλογος των δύο ηγετών το πρώτο βήμα για το Κυπριακό

«Ως κινητικότητα αυτή τη στιγμή, το πρώτο βήμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά μόνο το βήμα διαλόγου, δηλαδή οι δύο ηγέτες να καθίσουν να συζητήσουν, στο πλαίσιο πάντοτε που προσδιορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Ολγκίν, η αναφορά στο Κυπριακό στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι δηλώσεις στήριξης για την επανένωση της Κύπρου στη βάση περιγράφουν Αθήνα και Λευκωσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτας Μέτσολα.

Επιμένει στα δύο κράτη στην Κύπρο ο Ερντογάν

Ωστόσο, η άλλη πλευρά δείχνει να επιμένει στη μη λύση των δύο κρατών με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική. Σχέδιο Β από αυτό που είναι βασισμένο στα ψηφίσματα το ΟΗΕ δεν υπάρχει τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Τέτοιου είδους δημόσιες απειλές είναι ένδειξη αδυναμίας, τίποτα άλλο. Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης ούτε στον κ. Ερντογάν, ούτε σε κανένα άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο

Η κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας, η εθνική θέση είναι για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην Κύπρο, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν μπορούμε καν να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης για λύση δύο κρατών. Αυτό έχει ειπωθεί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς. Εμάς αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επικρίνει την κυβέρνηση ότι απάντησε χλιαρά στον Ταγίπ Εντογάν.

«Είδαμε τον πρωθυπουργό από την Κύπρο να απαντά χλιαρά στον κ. Ερντογάν αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τις προκλήσεις και τα λεγόμενά του», σημείωσε η Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιο σκληροί δεν γινόμαστε όταν κάνουμε ένα τουίτ αλλά όταν αντιλαμβάνεται ο αντίπαλος ότι δεν είμαστε του χεριού του. Εγώ ακούω ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά και με πιάνουν τα γέλια. Με τα F35 μόνο εμείς μπορούμε να πάμε μια νύχτα ξαφνικά στην Τουρκία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας.

«Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει «ειρηνική επιχείρηση» τον «Αττίλα» που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και μια τεράστια καταστροφή, καταλαβαίνουμε ότι οι ελπίδες είναι λιγοστές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Απαιτείται σήμερα μια Κύπρος ενιαία χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα και χωρίς ξένους εγγυητές», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στην Άγκυρα πως η ιστορία δεν θα γραφτεί ξανά.



megatv.com