ΕΟΜ: Έτσι θα αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα – Ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός


Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να δοθεί ένα τέλος στην τραγική ανεπάρκεια μοσχευμάτων στη χώρα μας, που έχει οδηγήσει τις μεταμοσχεύσεις στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζονται σε έρευνες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων, έχοντας τις μεταμοσχεύσεις ψηλά στο σύστημα αξιών τους, η πραγματικότητα της ανεπάρκειας μοσχευμάτων και ο χαμηλός αριθμός των μεταμοσχεύσεων, δεν αποτυπώνει αυτήν την θετική πρόθεση.

Όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις κάνουν λόγο για κακό συντονισμό των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς, που τελικά χάνουν τη ζωή τους σε λίστες αναμονής.

Ο άτακτος -και χωρίς στρατηγική οργάνωση- τρόπος προσέγγισης του συστήματος Υγείας στους υποψήφιους δότες μοσχευμάτων και το συγγενικό τους περιβάλλον, δεν βοηθά τις μεταμοσχεύσεις. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Πρακτορείο Fm:

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδωρίδης “στην κρίσιμη στιγμή δεν φτάνουμε στο δια ταύτα. Κι ένας σημαντικός λόγος είναι η κακή επαφή με το σύστημα υγείας” και πρόσθεσε: “Την τελευταία 15ετία κινούμαστε σε αριθμούς μεταξύ 45-90 δοτών το χρόνο. Για να καλύψουμε όμως τις ανάγκες της χώρας θα πρέπει να πλησιάσουμε τους 200. Άρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε”.

Πρωτοβουλίες για να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις

Είναι γνωστό, ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολύ καλά μεταμοσχευτικά κέντρα και εξαιρετικοί επιστήμονες, οι οποίοι όμως, έχουν “σηκώσει τα χέρια ψηλά” εξαιτίας την ανεπάρκειας διαθέσιμων μοσχευμάτων.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που θεμελιώθηκε πρόσφατα παρουσία του πρωθυπουργού, αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της Υγείας και να δώσει νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, όμως, μόνο εάν υπάρχουν μοσχεύματα. Αυτό τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του παραδέχθηκε ότι χρειάζονται και δότες και σύστημα και διαδικασία και δεσμεύθηκε προσωπικά για την αναστροφή “αυτής της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό του μητρώου δωρητών. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το κράτος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ στο μητρώο θα εγγραφούν και οι βουλευτές.

Ποια είναι η νέα στρατηγική στην προσέγγιση υποψήφιων δοτών

Σε μία προσπάθεια αύξησης της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα,το Ίδρυμα Ωνάση, θα χρηματοδοτήσει πιλοτικά για έναν χρόνο τον διορισμό επτά συντονιστών μεταμόσχευσης σε ισάριθμες μονάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης ήπατος στο “Λαϊκό”,, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, ανέφερε ότι οι συντονιστές θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς των ΜΕΘ που νοσηλεύουν περιστατικά, τα οποία έχουν πιθανότητες να καταλήξουν σε εγκεφαλικό θάνατο. «Και σε αυτές τις μονάδες οι συντονιστές θα αναλάβουν τη δύσκολη διαδικασία που είναι η ενημέρωση της οικογένειας και η εξοικείωση με την πιθανότητα της δωρεάς οργάνων», τόνισε.

Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα νούμερα του ΕΟΜ:

Το 2018 υπήρξαν μόλις 45 δότες οργάνων και έγιναν 172 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 344 δότες / 1.021 μεταμοσχεύσεις και 344 δότες / 783 μεταμοσχεύσεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΜ εξήγγειλε, επίσης, την διενέργεια εκστρατειών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι οποίες όπως επεσήμανε θα στηρίξουν σε πρώτη φάση την εύρεση πιθανών δωρητών.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα κριτήρια για την επιλογή ληπτών από τις λίστες είναι διαφανή και δεν υπάρχει κανένα θέμα καταστρατήγησης τους. Αντίστοιχα και για τον συναισθηματικό δότη (σ.σ. άτομο που προσφέρει σε έναν πάσχοντα όργανο χωρίς να το συνδέει κάποια συγγενική σχέση) τονίζει ότι πλέον έχει ψηφιστεί νόμος και υπάρχει επιτροπή που πραγματοποιεί ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώνεται αν όντως υφίσταται προσωπική σχέση δότη-λήπτη.

Στο Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων έχουν εμπλακεί, επίσης, και δύο διεθνώς καταξιωμένοι καθηγητές, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Βασίλειος Παπαλόης, οι οποίοι έχουν αναλάβει συντονιστές επιτροπής για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου μεταμοσχεύσεων.



agrinio24.gr