Επαναπατρίζονται περισσότεροι από 1.000 Ελληνες από Ιταλία – Ισπανία – Βρετανία

Συνολικά οκτώ πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Πολιτική Προστασία. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών που πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα ξεπερνά τους 1.000.


Το βράδυ του Σαββάτου έφτασε πτήση με 140 επιβάτες από τη Μαδρίτη, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτο αεροπορικό δρομολόγιο από τη Βαρσοβία στο «Ελ.Βενιζέλος».


 


Επίσης, απέπλευσε το βράδυ του Σαββάτου από την Ανκόνα πλοίο με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας και ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα, το οποίο μεταφέρει 250 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία, μετά την απαγόρευση όλων των δρομολογίων από και προς τη χώρα. Οι Ελληνες πολίτες είναι από διαφορετικές πόλεις της ιταλικής επικράτειας, και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από αυτούς με τα οχήματά τους. Η σύνθετη αυτή επιχείρηση επαναπατρισμού διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. 


 


Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στην Πάτρα στις 11 το πρωί της Κυριακής και κατόπιν πρωτοβουλίας της Πολιτικής Προστασίας στο λιμάνι θα βρίσκονται στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκειμένου να υποβάλλουν σε τεστ για κορωνοϊό το σύνολο των επιβατών.


 


Την Κυριακή είναι προγραμματισμένες έξι έκτακτες πτήσεις από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, Τιφλίδα και Κίεβο. Όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες των πτήσεων από Ισπανία θα υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό κατά την άφιξή τους στο «Ελ. Βενιζέλος». Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία. 


 


Ολοι οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν εν πτήσει έντυπο της Πολιτικής Προστασίας στο οποίο συμπληρώνουν εκτός από τα στοιχεία ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση που θα διαμένουν για όσο διάστημα διαρκέσει η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών. Τα στοιχεία διαβιβάζονται στο “κέντρο Πληροφόρησης” που λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.


 


Τα στελέχη του κέντρου πραγματοποιούν τηλεφωνικά δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του ενημερώνεται η ΕΛ.ΑΣ. και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ