Επιστολική ψήφος: Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – «Παρών» η «Πλεύση Ελευθερίας»


Η αιφνιδιαστική τροπολογία Κεραμέως που επέκτεινε την εμβέλεια της επιστολικής και στις εθνικές απορρίφθηκε καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε την επαναφορά της ρύθμισης μετά τις ευρωεκλογές.

«Θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι γυρίζουν με παλινωδίες την πλάτη σε μια ιστορική ευκαιρία, ενώ θα μπορούσαν να καταψηφίσουν την τροπολογία και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τορπίλισε την αρχική συναίνεση στο νομοσχέδιο με επικίνδυνα μικροπολιτικά παιχνίδια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με μήνυμά του στα σόσιαλ μίντια απευθύνθηκε στους Έλληνες του εξωτερικού στην αγγλική γλώσσα.

«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να δώσει έδρες στη Βουλή. Αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να είστε υποψήφιοι και να αντιπροσωπεύσετε την κοινότητά σας από τον τόπο διαμονής σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για αλλαγή του νόμου, ώστε κάθε περιφέρεια της διασποράς να εκπροσωπείται από εκλεγμένο εκπρόσωπο της επιλογής ΣΑΣ».

Παραδοχή της αντιθεσμικότητας θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί λοιπόν αυτήν αναξιόπιστη κυβέρνηση η οποία μια λέει το ένα και μια λέει το άλλο. Τους προσφέραμε συναίνεση και μας απάντησαν με περιφρόνηση και αλαζονεία», σχολίασε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είναι μια επικίνδυνη τομή που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας και δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου», είπε ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής ΚΚΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει νοθεία. Θα συνεχίσουμε να το καταγγέλλουμε και θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος ΚΟ της «Νέας Αριστεράς» δήλωσε: «Αναδείξαμε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και τους κινδύνους που εμπεριέχουν για τη δημοκρατία μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Η πρόεδρος του κόμματος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε: «Μετά τις ευρωεκλογές να κατατεθεί ως νομοσχέδιο. Αυτήν την επιλογή θα τη στηρίξουμε».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι πολίτες στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου.



megatv.com