"Επίθεση" Τούρκου βουλευτή στην Κ. Σακελλαροπούλου – Η απάντηση της ΠτΔ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε βουλευτής από την Τουρκία, εγείροντας τις αξιώσεις της Άγκυρας, ενώπιον της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο Τούρκος βουλευτής, Ziya Altunyaldiz, απευθυνόμενος στην ΠτΔ, τόνισε: “Εξοχοτάτη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;“.

Εν συνεχεία, έλαβε την ακόλουθη απάντηση από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου“.


sofokleousin.gr