Ερχονται deals στις τράπεζες- Η Reggeborgh βάζει πλώρη για την Alpha- Πήρε το 5,2%

Την ώρα που οι ξένοι στρατηγικοί επενδυτές των ελληνικών τραπεζών προβληματίζονται για τις ισχνές αποδόσεις και τις προοπτικές των τοποθετήσεων τους, ένας νέος ισχυρός παίκτης εμφανίζεται στο προσκήνιο και είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στις κινήσεις μετοχικών αλλαγών και αναδιάταξης δυνάμεων στον κλάδο.  

Το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh, που ελέγχει τον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ (και παλαιότερα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέκτησε το 5,16% της Alpha Bank (121.077.535 μετοχές) και είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της μετά το ΤΧΣ (9%) και τον Τζον Πόλσον (7,32%).

Επιβεβαιώνοντας εμπράκτως το από καιρό φημολογούμενο ενδιαφέρον του για τις ελληνικές τράπεζες, ο ολλανδικός όμιλος συγκέντρωσε μεθοδικά μετοχές από την αγορά, χωρίς να πραγματοποιήσει κάποιο ανακοινώσιμο deal εξαγοράς πακέτου.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή υποδηλώνει τις προθέσεις των Ολλανδών και αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους για την απόκτηση σημαίνοντος ρόλου στην ελληνική αγορά χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η άποψη αυτή θα επιβεβαιωθεί πλήρως, αν η Reggeborgh συνεχίσει να συγκεντρώνει μετοχές Alpha Bank, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό της. Μεγαλύτερη επιβεβαίωση θα είναι βέβαια ένα deal εξαγοράς πακέτων από τους άλλους δύο μεγαλομετόχους, ή από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που διαθέτουν ποσοστά της τάξεως του 0,5% -2%. Επισημαίνεται ότι ανάλογη τακτική είχαν ακολουθήσει οι Ολλανδοί στις περιπτώσεις της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στην Alpha είναι ακόμη πιό εύκολο να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό και να καταστούν οι μεγαλύτερος μέτοχος, καθώς η μετοχή έχει μεγάλη διασπορά, ενώ δεν υπάρχει “ανταγωνιστής” που θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει μετοχές κόντρα στον ολλανδικό όμιλο.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ τονίζουν ότι η αγορά θα παρακολουθεί πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Reggeborgh, οι οποίες θα αποτελέσουν αφετηρία και καταλύτη διεργασιών στον τραπεζικό χώρο.


sofokleousin.gr