Το να κάνεις και να διατηρήσεις φίλους ως ενήλικας μπορεί να είναι δύσκολο εγχείρημα. Αλλά υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα και δραστηριότητες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα γνωριμίας με νέους ανθρώπους και δημιουργίας δεσμών.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτείων, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξοδεύουν περίπου 90.000 ώρες της ζωής τους δουλεύοντας. Γιατί να μην ξοδέψουμε 200 από αυτές για να κάνουμε έναν νέο φίλο;

Η ύπαρξη ενός φίλου στη δουλειά βελτιώνει πολλές πτυχές της υγείας και της ευημερίας, καθώς και την απόδοση. Όμως η φιλία στον εργασιακό χώρο μπορεί να εισάγει προκλήσεις και απαιτεί ώριμες εργασιακές στρατηγικές και ειλικρινή επικοινωνία.

Ο χρόνος και η εγγύτητα είναι τα κλειδιά για να κάνετε φίλους

Αν μέσος εργαζόμενος ξοδεύει 90.000 ώρες της ζωής του στην εργασία του, αυτό είναι λίγο περισσότερο από 10 χρόνια που περνάτε στη δουλειά, είτε στο γραφείο είτε κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σας.

Η εγγύτητα με τους ανθρώπους που βρίσκεστε γύρω σας όλη την ημέρα έχει πραγματικά σημασία. Κλασικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εγγύτητά σας (φυσική απόσταση και συχνότητα επαφής) είναι ένας τεράστιος προγνωστικός παράγοντας για το αν θα γίνετε φίλοι.

Κατά τη διάρκεια των αμέτρητων ωρών που εργάζεστε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους, μπορεί να είναι προς όφελός σας (και προς όφελος της επιχείρησης για την οποία εργάζεστε) να βρείτε έναν ή δύο φίλους στη δουλειά.

Μια μελέτη του Jeffrey Hall στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσε ότι χρειάζονται μόνο 200 ώρες σκόπιμου χρόνου για να γίνουν δυο άτομα καλύτεροι φίλοι. Αυτό είναι μόλις το 0,22% των 90.000 ωρών που θα περάσετε στη δουλειά κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Μια μελέτη της Gallup έδειξε πρόσφατα ότι το να έχεις έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ακόμη και με την αύξηση της υβριδικής και απομακρυσμένης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που έχουν έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να δεσμεύουν πελάτες και εσωτερικούς συνεργάτες. Κάνουν περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Καινοτομούν και να μοιράζονται ιδέες καθώς διασκεδάζουν ενώ εργάζονται.

Συνδέεται στενά με την κερδοφορία, τον έλεγχο των αποθεμάτων, τη διατήρηση και την αφοσίωση στην εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη της Cigna σχετικά με τη μοναξιά στην Αμερική έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά στη δουλειά τους είχαν 45% χαμηλότερη παραγωγικότητα.

Είχαν δύο φορές περισσότερες αναρρωτικές άδειες. Παράλληλα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους μέσα σε ένα χρόνο. Καλύτεροι φίλοι στη δουλειά = αποτελεσματικότητα, διατήρηση και αφοσίωση των εργαζομένων.

Οι προκλήσεις της φιλίας στη δουλειά

Υπάρχουν διαφορές προσωπικότητας. Οι εργασιακές κουλτούρες σε ορισμένες εταιρείες είναι τοξικές. Πρέπει να ανησυχείτε για συγκρούσεις συμφερόντων; Μπορεί οι φιλίες στην εργασία να είναι πολύ ισχυρές και να δημιουργούν αποκλεισμό των άλλων; Μήπως διαταράσσουν τη δυναμική της ομάδας;

Η Kristin Elinkowski και η Madison Romney έκαναν πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τη φιλία των ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η έρευνά τους ανέδειξε κάποιους σημαντικούς παράγοντες για την ενίσχυση και τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή.

Συνέστησαν πράγματα όπως το να είστε ευάλωτοι μεταξύ σας, να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον στα όνειρα της ζωής, να ανταποδίδετε τις προσπάθειες σύνδεσης, να δίνετε προτεραιότητα στο χρόνο, να προσεγγίζετε με συνέπεια και να μοιράζεστε συχνότερα τις εμπειρίες σας. Σχεδόν όλα αυτά σχετίζονται με τον χρόνο και την εγγύτητα με κάποιο τρόπο.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται άβολο να μιλήσετε σε κάποιον στη δουλειά σας για τα όνειρά σας, ορισμένες εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες γνωρίζουν τη σημασία της υποστήριξης των στόχων των υπαλλήλων τους. Μάλιστα έχουν επενδύσει σε διαχειριστές για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να καθοδηγήσουν προς τα όνειρά τους.

Αυτός είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καλλιεργήσετε τη φιλία στη δουλειά. Είναι πιο πιθανό να προκύψουν φιλίες όταν δεν υπάρχει ανισορροπία δύναμης. Σλλά μια σαφής στρατηγική μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι εταιρικές πολιτικές και μπορείτε να βρείτε τρόπους να είστε κοντά στους συναδέλφους σας, είτε βρίσκονται ιεραρχικά πιο πάνω ή πιο κάτω.



Πηγή