Εθνικό φαγητό: Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο


Υλικά

1 κ. μπακαλιάρος παστός

1 κ. κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες

7-8 σκ.σκόρδο, κομμένες στα τρία

1/2 φλ.τσ. σταφίδα μαύρη (ή περισσότερη, κατά προτίμηση)

1/2 κ.σ. γαρύφαλλα

8 κόκκοι μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

3 φύλλα δάφνης

1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. τοματοπελτέ

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Έχετε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο για 24 τουλάχιστον ώρες, κομμένο σε κομμάτια, σε νερό που αλλάζετε κάθε 4-5 ώρες. Τον βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τα 2/3 του ελαιολάδου και σοτάρετε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά για 6′-8΄. Προσθέτετε τις σταφίδες και τα μπαχαρικά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας για 4′-5′. Στο τέλος, προσθέτετε το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βγάζετε από τη φωτιά.

Σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση κεραμικό- στρώνετε το μισό μείγμα κρεμμυδιών και ακουμπάτε επάνω τις φέτες του μπακαλιάρου. Απλώνετε επάνω το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιών και ρίχνετε όσο πιπέρι θέλετε . Διαλύετε τον πελτέ σε 5-6 κ.σ. νερό και τον ρίχνετε από πάνω, μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο σκεπασμένο αρχικά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρείτε μετά από 40′ περίπου και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί άλλα 35′-40′, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια



Πηγή