Εθνικό σχέδιο για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών

Βαριές επιπτώσεις είχε το κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης», που χθες έπληξε κυρίως τη Θάσο, με υψηλά φορτία βροχής, όπως στον Λιμένα, όπου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Λιμένα Θάσου τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν συνολικά 464 χιλιοστά βροχής, όταν το 2018 το σύνολο της βροχόπτωσης μόλις ξεπέρασε τα 600 χιλιοστά. Η Πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή του Λιμένα και μετέφερε τέσσερα άτομα σε ασφαλές σημείο. Αλλά και στη Χαλκιδική, στην Ιερισσό και στην Ολυμπιάδα η Πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Στην Ιερισσό μεταφέρθηκε άνδρας που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο.

Το βράδυ της Δευτέρας ο «Γηρυόνης» εκδηλώθηκε με σφοδρή βροχόπτωση στη Ρόδο, με αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε την κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον Εμπωνα έπεσαν 152 χιλιοστά βροχής σε περίπου 11 ώρες, εκ των οποίων τα 125 χιλιοστά σε διάστημα περίπου τεσσάρων ωρών το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην Κινέτα συνεχιζόταν χθες η καταγραφή των ζημιών, με πάνω από 300 οικίες να έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, Δημήτρης Οικονόμου και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης προέβησαν χθες σε αυτοψία στην περιοχή. Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο ένα ολιστικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες στην περιοχή, αντίστοιχο εκείνου που εφαρμόζεται στο Μάτι. «Το ένα σκέλος του σχεδίου αφορά σε έργα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και το δεύτερο είναι ένας πολεοδομικός σχεδιασμός που θα ανατάξει όλη την περιοχή. Θα περιλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα πιο μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει εντοπίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών σε όλη την επικράτεια και μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο καταγραφής επικίνδυνων περιοχών και το πρόγραμμα αναγκαίων δράσεων. «Ετσι θα εντοπιστούν οι προτεραιότητες σχεδιασμού και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ