Έτσι χορηγούνται τα αντιικά φάρμακα
Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.
Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, που έχουν βρεθεί θετικοί με rapid ή μοριακό τεστ, έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων.
Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός θα υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτόματα ασθενής και γιατρός θα λαμβάνουν SMS στο κινητό για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιτροπή, που απαντά εντός 24 ωρών. Ο γιατρός και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση.
Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα, η οποία βρίσκεται στο fay.eopyy.gov.gr. Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου.
Τα φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.
Έρχεται το εμβόλιο της Novavax
Στις 21 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής παραλαβής των συνολικά 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου της Νovavax, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα.
Ακολούθως, στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες που το επιθυμούν. Η πρώτη παραλαβή στις 21 Φεβρουαρίου, αφορά σε 168.000 δόσεις.
Αναφερόμενη στο νέο εμβόλιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι το Novavax ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA.
Το εμβόλιο της Novavax στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη «συνταγή» που χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη.
Τέτοιου είδους εμβόλια, που βασίζονται σε πρωτεΐνες, φαίνεται, εξάλλου, να προσφέρουν καλό επίπεδο προστασίας έναντι της Covid-19 και έχουν λιγότερες παρενέργειες από εμβόλια mRNA.
Τα Τ-λεμφοκύτταρα γεννούν την ελπίδα
Μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό και ταχύτερη ανάρρωση δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης για τη νέα θεραπεία με τα Τ-λεμφοκύτταρα.
Τη μελέτη εκπόνησε η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» με τη συνδρομή COVID κλινικών και ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου και το Ανοσολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα έκανε γνωστά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής κατά την περίοδο διενέργειας της μελέτης, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.
Συμμετείχαν 90 ασθενείς. Από αυτούς, οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό (ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα (η καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ομάδα Β). Η θεραπεία μετατρέπει σε «ζωντανό φάρμακο» εντός του ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν από δότες που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενούς, αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τον ιό ως «εισβολέα», πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης και, ενδεχομένως, δυσμενούς έκβασης. Όπως έδειξε η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την πρότυπη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση υπήρξε απόλυτα ασφαλής χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, και πολύ καλά ανεκτή από τους λήπτες.