Γαλλία – υπόθεση Γκριβό: Μια υπουργός υποψήφια για τη δημαρχία του Παρισιού

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του βρήκαν σήμερα στο πρόσωπο της υπουργού Υγείας Ανιές Μπουζέν τη διάδοχο του Μπενζαμέν Γκριβό, του υποψηφίου για τη θέση του δημάρχου του Παρισιού, που βγήκε εκτός κούρσας μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

«Κατεβαίνω για να κερδίσω», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 58χρονη Μπουζέν, την ώρα που ο Γκριβό καταλάμβανε την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη Σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό και τη Ρασίντα Νταντί, του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

Συνέπεια αυτής της υποψηφιότητας της τελευταίας στιγμής είναι ότι η υπουργός, μέλος του προεδρικού κόμματος η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και έως σήμερα χωρίς εκλογική εμπειρία, θα πρέπει να απαρνηθεί το χαρτοφυλάκιό της, το οποίο ανατέθηκε στον βουλευτή Ολιβιέ Βεράν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σχεδόν άγνωστη πριν από τρία χρόνια, όταν, η γιατρός που ειδικεύεται στη λευχαιμία και στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, εισήλθε στη γαλλική κυβέρνηση, η Ανιές Μπουζέν εξελίχθηκε, στη συνέχεια, σε πρόσωπο του «μακρονισμού», ενώ προσφάτως, η επιδημία του κορωνοϊού την ανέδειξε στην πρώτη γραμμή.

Η Μπουζέν έχει στη διάθεσή της 4 εβδομάδες, έως τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, για να προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος έναντι των αντιπάλων της, με τις δημοτικές εκλογές να θεωρούνται πολιτικό τεστ για τον Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου κινδυνεύει να καταλάβει ελάχιστες (εάν όχι καμία) μεγάλες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

 


kathimerini.gr