Γερμανία: Αποστολή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ στην Ουκρανία

Με την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να αποστείλει στην Ουκρανία σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ παρακολούθησης, ο καγκελάριος αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στην στήριξη της Ουκρανίας και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε στο Κίεβο την παράδοση σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος Iris-T και ραντάρ εντοπισμού, το οποίο μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II, του Ομίλου Krauss-Maffei-Wegmann. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εκτοξευτές θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον Όλαφ Σολτς ότι «δεν μπορεί να πει “η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο”, αλλά λέει μόνο “ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει”». Κάλεσε δε τον καγκελάριο να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. «Η Ουκρανία έχει την μακροπρόθεσμη στήριξη της Γερμανίας και θα συνεχίσει να την έχει. Είναι αλαζονεία να γίνεται συζήτηση στην Γερμανία για το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία», αντέτεινε ο καγκελάριος και χαρακτήρισε «θαρραλέα» την απόφαση της κυβέρνησής του να σπάσει την μακροχρόνια πρακτική της μη διάθεσης όπλων σε περιοχές κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


sofokleousin.gr