Γιάννα Αγγελοπούλου: «Η ελληνική Δικαιοσύνη 200 χρόνια από την Επανάσταση»

Η Γιάννα Αγγελοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο «Η Ελληνική Δικαιοσύνη από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, σημαντικοί σταθμοί και προοπτικές». Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ανέφερε ότι «δεν τιμάται απλώς η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αλλά και η Δικαιοσύνη ως ένας από τους τρεις πυλώνες που συγκροτούν το ελληνικό κράτος, ως δημοκρατικό κράτος δικαίου, ως φιλελεύθερη δημοκρατία».

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Μεγάλες ιστορικές στιγμές στα 200 χρόνια»

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου σημείωσε ότι η λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης στην πορεία των 200 ετών ακολούθησε αναπόφευκτα την καμπύλη της ιστορίας τού νέου ελληνικού κράτους.

«Υπήρξαν περίοδοι, κατά τις οποίες υπηρέτησε μη δημοκρατικές καταστάσεις και ανέχθηκε βαριές προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων» τόνισε και εν συνεχεία προσέθεσε: «Υπήρξαν, όμως, πολλές μεγάλες ιστορικές στιγμές, κατά τις οποίες λειτούργησε ως ασπίδα της ίδιας της ανεξαρτησίας της. Και, συνεπώς, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κατόπιν η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι την περίοδο της μεταπολίτευσης, δηλαδή τον τελευταίο σχεδόν μισό αιώνα, η ελληνική δικαιοσύνη παρήγαγε υψηλής ποιότητας νομολογία, ακόμα και σε έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον.

«Πρόσφατα παραδείγματα, η περίοδος της οικονομικής κρίσης και η τρέχουσα, ακόμα, περίοδος της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου επισήμανε πως «η εφετινή επετειακή χρονιά, μολονότι κατακερματίστηκε από την πανδημία, έδωσε την ευκαιρία σε επιμέρους κλάδους να εμβαθύνουν στην ιστορία τους. Να σχεδιάσουν με αναστοχαστική διάθεση το μέλλον τους».

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Οι δικαστικοί θεσμοί της χώρας στο ύψος των περιστάσεων»

«Ως Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, επενδύουμε σε αυτή την άυλη κληρονομιά της επετείου, ευελπιστώντας ότι στο μέλλον θα παράξει πολύ απτά αποτελέσματα» προσέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «παρότι οι καιροί γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, το υψηλό μορφωτικό, επιστημονικό και ηθικό επίπεδο των λειτουργών και των συλλειτουργών της ελληνικής Δικαιοσύνης, υπόσχεται, και εγγυάται, ότι οι δικαστικοί θεσμοί της χώρας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Το συνέδριο, που διεξάγεται στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, συνδιοργανώνεται από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ