Γιάννης Μπούγας: Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στο «Buongiorno» – Τι είπε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την ενδοοικογενειακή βία
Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για ενδοοικογενειακή βία και βία ανήλικων.
«Για την επέκταση των χρονικών ορίων του αυτοφώρου η απάντηση είναι αρνητική. Σήμερα τι συμβαίνει. Όταν ένα πλημμέλημα συντελείται, μπορεί ο δράστης να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο του αυτοφώρου, την μέρα που διεπράχθη το έγκλημα και ολόκληρη την επόμενη. Δεν θα επεκταθούν τα όρια του αυτοφώρου. Όταν συλληφθεί ο δράστης στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προσάγεται στο δικαστήριο για να δικαστεί. Το δικαστήριο έχει την δυνατότητα για την συμπλήρωση της δικογραφίας, ή προκειμένου ο δράστης να προετοιμάσει την υπεράσπιση του, να δώσει αναβολή για 3 μέρες. Σε αυτό το διάστημα του 3ημέρου μπορεί ο δράστης να κρατηθεί. Για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το 3ημερο το κάνουμε 5ήμερο και ο δράστης θα κρατείται 5 μέρες αντί για 3», διευκρίνισε ο κ. Μπούγας.
«Μετά την διαδικασία του αυτοφώρου, εφόσον ο δράστης καταδικαστεί – μετά τις πρόνοιες που έχουμε λάβει για τον ποινικό κώδικα και για την ενδοοικογενειακή βία, η ποινή εκτελείται. Εάν επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη των 2 ετών, ο δράστης υποχρεωτικά οδηγείται στις φυλακές από 1 έως 6 μήνες χωρίς να έχει αναστέλλουσα έφεση η ποινή. Μπορεί το δικαστήριο σε ένα αυτόφωρο έγκλημα να γίνει αμέσως», συμπλήρωσε ο κ. Μπούγας.
«Ο πρώτος νόμος για την ενδοοικογενειακή βία εισήχθη το 2006»
Για τον ρόλο της δικαιοσύνης και τα κενά στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Μπούγας τόνισε: «Με τις νέες διατάξεις καλύπτονται κενά του νόμου. Ενδεχομένως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να τα καταθέσουμε και να είναι σερ δημόσια διαβούλευση. Στόχος του υπουργείου είναι το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου έχουν ψηφιστεί από την Βουλή. Ο πρώτος νόμος για την ενδοοικογενειακή βία εισήχθη το 2006 και ήμουν εισηγητής του νόμου. Δυστυχώς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και το Ποινικό Δίκαιο, προσαρμόζαμε την νομοθεσία, όμως στην ενδοοικογενειακή βία δεν έγινε και δεν είχαμε σοβαρές νομοθετικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να υπήρχαν κενά στην προδικασία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις παρεμβάσεις του θέλει να δώσει τα θεσμικά εργαλεία και στη ν αστυνομικά και στους δικαστές και εισαγγελείς ώστε να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν το κοινωνικό φαινόμενο, την μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας».