Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στα μωρά;

Το μέλι είναι όντως «θαυματουργό» και «δώρο της φύσης στον άνθρωπο» όμως όχι για όλες τις ηλικίες και σίγουρα όχι για τα μωρά. Δεν είναι αστικός μύθος, είναι πραγματικότητα ότι το μέλι μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο για ένα παιδί που δεν έχει συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής. Τις αιτίες πίσω από την επικινδυνότητα του μελιού στα βρέφη μας εξηγεί ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης και μας συμβουλεύει για όσα πρέπει να προσέξουμε:

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μέλι είναι μια τροφή με ευεργετικές ιδιότητες στα παιδιά. Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και άλλα στοιχεία τα οποία προσδίδουν μια σειρά από θετικές ιδιότητες στην καρδιά, εναντίον των μικροβίων και εναντίον των φλεγμονών, τόσο του εσωτερικού οργανισμού, όσο και του δέρματος.

Όμως και το καλύτερο μέλι δεν είναι πάντοτε αθώο για τα παιδιά! Αν χορηγηθεί ασύστολα και σε ακατάλληλη ηλικία και δοσολογία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα!

Καταρχάς, λοιπόν, δεν πρέπει να δίνουμε μέλι σε κανένα μωρό κάτω των 12 μηνών. Ο λόγος είναι ότι το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους από ένα μικρόβιο που ονομάζεται κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ (clostridium botulinum), το οποίο αφού μπει στο έντερο του μωρού μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή αρρώστια που ονομάζεται αλλαντίαση.

Αυτό συμβαίνει διότι το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού κάτω από ενός έτους δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα για να εμποδίσει τη δράση του συγκεκριμένου μικροβίου.

Τι είναι η αλλαντίαση;

Πρόκειται για μια παρά πολύ σοβαρή αρρώστια, η οποία εμφανίζεται απότομα και εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Οφείλεται στη δράση μιας ουσίας που είναι τοξική για το νευρικό σύστημα του μωρού και δημιουργεί παράλυση διότι επηρεάζει τα νεύρα και τους μυς και το μωρό δεν μπορεί να κινηθεί, δεν μπορεί να καταπιεί και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Έτσι απειλείται άμεσα η ζωή του. Η νευροτοξίνη της αλλαντίασης είναι η πιο ισχυρή στη φύση και αρκεί 1mg για να οδηγήσει σε θάνατο τον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν

αν έχετε την υποψία ότι το μωρό κατανάλωσε μέλι σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και αραιωμένο, ειδοποίησε τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος για να διαγνώσει αν το μωρό έχει αλλαντίαση.

αν το μωρό εμφανίζει έντονη μυϊκή αδυναμία ή ατονία.

αν το μωρό έχει πάρα πολλά σάλια, που δεν δικαιολογούνται με την οδοντοφυΐα του.

αν το μωρό ξαφνικά δεν έχει τη δύναμη να θηλάσει ή να κάνει θηλαστικές κινήσεις για να φάει από το μπιμπερό.

αν το μωρό ξαφνικά δεν μπορεί να αναπνεύσει.

η εξέταση για την ανίχνευση της αλλαντίασης θα γίνει από τα κόπρανα του μωρού.

Οι «γλυκές» συμβουλές

δεν δίνουμε μέλι σε κανένα μωρό κάτω των 12 μηνών.

δεν βάζουμε μέλι στην πιπίλα του μωρού για «να την πιάσει».

δεν χρησιμοποιούμε το μέλι σαν γλυκαντικό σε κουλουράκια, γιαούρτι, κέικ κλπ.

δεν εμπιστευόμαστε κανένα μέλι, ούτε του παππού.

ενημερώνουμε τους οικείους μας (γιαγιά, παππού, baby sitter) για να κάνουν το ίδιο.

ενημερώνουμε το βρεφονηπιακό σταθμό για να κάνουν το ίδιο.

agrinio24.eu