Γιατί είναι σημαντικό να βάζετε όρια στο παιδί


Ο καθορισμός ορίων στα παιδιά έχει να κάνει με τον καθορισμό μιας κατευθυντήριας γραμμής για το πώς να συμπεριφέρονται, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος σχετικός οικογενειακός κανόνας. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να ορίσετε έναν κανόνα για τα πάντα, τα όρια είναι απαραίτητα προκειμένου τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι δύσκολος για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι να πουν «όχι» ή θέλουν να αποφύγουν την αγανάκτηση και το ξέσπασμα του παιδιού. Ωστόσο, τα όρια είναι σημαντικά για τα παιδιά. Τα διδάσκουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά και τους δίνουν την ευκαιρία να ακονίσουν μερικές από τις δεξιότητές τους.

Γιατί είναι σημαντικό να βάζετε όρια στα παιδιά

*Τα όρια διδάσκουν στα παιδιά την αυτοπειθαρχία

Ο καθορισμός ορίων διδάσκει δεξιότητες αυτοπειθαρχίας. Όταν λέτε, «Ήρθε η ώρα να κλείσεις το βιντεοπαιχνίδι σου και να κάνεις την εργασία σου», διδάσκετε αυτοπειθαρχία στο παιδί. Παρόλο που τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικά, είναι σημαντικό να είναι υπεύθυνο. Ο τελικός στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται όλες τις ευθύνες τους, χωρίς υπενθυμίσεις.

*Διατηρούν τα παιδιά ασφαλή

Τα όρια διδάσκουν στα παιδιά πώς να διατηρούνται ασφαλή. Αν και μπορεί να είναι ασφαλές για το παιδί σας να παίζει έξω, μπορεί να χρειαστεί όρια σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει ή πού επιτρέπεται να πάει όταν παίζει έξω μόνο του.

Τα όρια διατηρούν επίσης τα παιδιά ασφαλή όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και όταν αρχίζουν να κάνουν δραστηριότητες ανεξάρτητα. Τα όρια πρέπει να επεκτείνονται καθώς το παιδί σας ωριμάζει.

*Δημιουργούν καλές συνήθειες

Από τη φύση τους, τα περισσότερα παιδιά είναι παρορμητικά. Επομένως, χρειάζονται οι ενήλικες για να τους διδάξουν πώς να μένουν υγιή.

Τα όρια πρέπει να καθορίζονται όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού, για παράδειγμα. Χωρίς όρια, πολλά παιδιά μπορεί να καταλήξουν να τρώνε γαριδάκια και σοκολάτες όλη την ημέρα. Ο ορισμός ορίων σημαίνει «όχι, δεν μπορείς να φας τρίτο μπισκότο» ή «πρέπει πρώτα να φας το φαγητό σου».

Πρέπει επίσης να καθοριστούν όρια όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, αφού πολλά παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν στον υπολογιστή όλη την ημέρα.

*Βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα άβολα συναισθήματα

Μερικές φορές οι γονείς αποφεύγουν να θέτουν όρια επειδή δεν θέλουν να κάνουν το παιδί τους λυπημένο ή θυμωμένο. Όμως, το να μάθει το παιδί πώς να αντιμετωπίζει τα άβολα συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική ικανότητα.

Ακριβώς επειδή το παιδί σας είναι λυπημένο που δεν μπορεί να φάει αυτό το τρίτο μπισκότο δεν σημαίνει ότι πρέπει να του κάνετε το χατίρι. Αντ ‘αυτού, έχετε μια καλή ευκαιρία να διδάξετε στο παιδί σας για τα συναισθήματα και να το βοηθήσετε να βρει υγιείς τρόπους να τα αντιμετωπίζει.

*Δείχνουν στα παιδιά ότι ενδιαφέρεστε

Συχνά, τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια μόνο για να δουν πώς θα αντιδράσουν οι γονείς τους. Ένα παιδί που φωνάζει στον αδερφό του μπορεί να αισθανθεί ανακουφισμένο όταν παρεμβαίνει ο γονιός του ή ένα παιδί που χοροπηδάει στον καναπέ ενώ του έχετε πει να σταματήσει, μπορεί να δοκιμάζει τις ηγετικές σας ικανότητες.

Τα παιδιά που ζουν με λίγους ή καθόλου κανόνες αντιμετωπίζουν στρες, καθώς δεν θέλουν να είναι υπεύθυνα τα ίδια, αλλά θέλουν να γνωρίζουν ότι εσείς, ως γονείς τους, είστε υπεύθυνοι και ικανοί να τα βοηθήσετε να παραμείνουν προστατευμένα.

Όταν δείχνετε στο παιδί ότι θα έρθει αντιμέτωπο με επιπτώσεις για την παραβίαση των οικογενειακών κανόνων, του περνάτε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσετε τα πράγματα εκτός ελέγχου, αλλά και ότι το αγαπάτε.

Λέγοντας στο έφηβο παιδί σας, «Ενδιαφέρομαι για σένα και γι’ αυτό δεν σε αφήνω να βγεις έξω το Σαββατοκύριακο», μπορεί να το εκνευρίσετε, όμως του δείχνετε ότι είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε στη ζωή και τη συμπεριφορά του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανεχτείτε τον εκνευρισμό του.



agrinio24.gr