Γιατί οι γονείς πρέπει να μιλάνε στα παιδιά τους;


Οι γονείς είναι τα πρώτα άτομα με τα οποία έρχονται σε επικοινωνία τα παιδιά. Για αυτόν η πρώτη ανθρώπινη σχέση που χτίζει για αυτό και είναι πολύ σημαντική.

Από ποια ηλικία πρέπει να μιλάμε στο παιδί μας;

Σύμφωνα με την dr Amy Alamar, η επικοινωνία με το παιδί ξεκινάει πριν ακόμα αυτό πει τις πρώτες του λέξεις. Παρόλο που εκείνο δεν μπορεί να μιλήσει για να εκφραστεί, αποκτά μία πρώτη αντίληψη του τι είναι συζήτηση, ακούει και πολλά από όσα του λέμε μπορεί να τα καταλάβει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συζήτηση με τα παιδιά μας από την μικρή τους ακόμη ηλικία;

Όσο μεγαλώνει ένα μωρό, τόσο αναπτύσσει και την αντιληπτική του ικανότητα. Είναι καθήκον λοιπόν του γονιού μέσα από τη ομιλία και την “συζήτηση” να του δείξει τον κόσμο και να το βοηθήσει να εκφραστεί με όποιον τρόπο μπορεί. Ασφαλώς αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή από πλευράς μας.

Όσο μεγαλώνει και σιγά σιγά αρθρώνει τις πρώτες του λέξεις, μέσα από τη συζήτηση του ανοίγουμε νέους ορίζοντες και συμβάλουμε και εμείς στο να αντιληφθεί καλύτερα τι γίνεται γύρω του. Επιπλέον, μαθαίνοντας να συμμετέχει σε μία συζήτηση από τη μικρή του ακόμη ηλικία, μαθαίνει ταυτόχρονα να εκφράζει συναισθήματα και σκέψεις και να επικοινωνεί καλύτερα με τους γύρω του.

Οι διάφορες συζητήσεις ασφαλώς εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Όταν είναι ακόμα στην νηπιακή ηλικία, καλό είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επεξηγηματικοί με αυτό που συζητάμε. Να του απαντάμε σε ερωτήματα που είτε εκφράζει είτε όχι. Σε αυτήν την ηλικία επίσης, το παιδί μας δεν έχει μάθει να εκφράζεται από μόνο του και θα πρέπει εμείς να το παρακινούμε να εκφραστεί, ακόμα και να καταλάβει τι θέλει να πει ή τι νιώθει.

Όσο μεγαλώνει, σιγά σιγά χτίζει και ενισχύει τον χαρακτήρα του. Οι συζητήσεις τότε γίνονται σε άλλη βάση, πάντα όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς στις απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις αλλά και γενικά στις συζητήσεις.



agrinio24.gr