Γιατί παραμένουμε σε μια τοξική σχέση;


Όλοι είχαμε κάποιον φίλο ή κάποια φίλη που βρέθηκε σε μία δύσκολη σχέση αλλά δεν έφευγε. Ίσως να πιάσαμε τον εαυτό μας να ρωτάει: «Μα καλά, γιατί δεν φεύγει από μία τοξική σχέση; Δε το βλέπει;».

Αλλά η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή…

Οι τοξικές σχέσεις συνήθως δεν ξεκινάνε έτσι, αλλά εξελίσσονται. Στην αρχή υπάρχουν κάποια σημάδια, αλλά οι άνθρωποι δεν τα προσέχουν επειδή είναι ερωτευμένοι, επειδή βλέπουν κάποια θετικά στοιχεία του άλλου, ή επειδή θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στη σχέση, με τη σιγουριά ότι θα βελτιωθεί.

Μια μέρα, όμως, αυτοί οι άνθρωποι ξυπνάνε και συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται κολλημένοι σε μια τοξική σχέση. Γιατί όμως οι άνθρωποι δε φεύγουν εύκολα από έναν τοξικό γάμο ή μία τοξική σχέση;

Σύμφωνα με την Kimberly Hershenson, μια Αμερικανίδα θεραπεύτρια που ειδικεύεται σε ζητήματα εθισμού, διατροφικών διαταραχών και ανθρώπινων σχέσεων: «Οι άνθρωποι παραμένουν σε τοξικές σχέσεις για πολλούς λόγους», κυρίως εξαιτίας του ότι «εξοικειωνόμαστε με το καθεστώς της σχέσης και απλά συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, γιατί η αλλαγή είναι δύσκολη. Δεσμευόμαστε και συνεχίζουμε γιατί είναι ευκολότερο.»

Η εξής τοποθέτησή της, ως προς τη δυσκολία του να φύγει ένας άνθρωπος από μια τοξική σχέση, είναι διαφωτιστική: Υπάρχουν πολλοί τοξικοί σύντροφοι που λένε στο ταίρι τους ότι «δε θα ξαναβρείς κάποιον σαν εμένα», φράση που αποτελεί ενδεικτικό και αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα χειριστικής συμπεριφοράς.

Η ίδια συνεχίζει, αναφέροντας ότι «Aσυνείδητα, οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο, να τον ‘διορθώσουμε»‘. Η σκέψη του να πρέπει να βγούμε ξανά ραντεβού, να φιλήσουμε, να κοιμηθούμε με κάποιον άλλο για πρώτη φορά μπορεί να μας φανεί τρομακτική. Αν αγαπάμε κάποιον και εκείνος μας δείχνει τρυφερότητα, πιστεύουμε ότι μας αγαπά κι εκείνος και νοιάζεται πραγματικά για εμάς».

govastileto.gr



agrinio24.gr