Govcoins: Η επόμενη επανάσταση στο χρήμα

Η μεγάλη ανατροπή στο χρήμα ακούει στο όνομα govcoins. Πρόκειται για τη σημαντικότερη χρηματο-οικονομική καινοτομία από την εφεύρεση του χαρτονομίσματος, η οποία αποτελεί την απάντηση των Κεντρικών Τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων στα κρυπτονομίσματα με την αλματώδη άνοδο τον τελευταίο χρόνο, όπως είναι το bitcoin. Οι νομισματικές Αρχές δεν θέλουν να μείνουν πίσω στον τομέα αυτό, και έτσι προωθούν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα που θα μπορούσαν, όπως έγραφε αυτή την εβδομάδα το Reuters, να πραγματοποιήσουν το όραμα του επιφανούς νομπελίστα Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, για «από μηχανής χρήματα».

Οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στον τομέα της Οικονομίας. Το bitcoin, από μία εμμονή των αναρχικών, έφτασε να γίνει ένα asset ύψους 1 τρισ. δολαρίων, που πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων επιμένουν πως έχει θέση σε οποιοδήποτε ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Τι και αν η Tesla ανακοίνωσε, εσχάτως, ότι αναστέλλει τις αγορές οχημάτων με τη χρήση bitcoins, λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή που εγείρει το μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα της δημιουργίας τουs, οδηγώντας σε πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος κατά 17%, η ουσία είναι ότι τα σμήνη των ψηφιακών day-traders έχουν γίνει πραγματική δύναμη στη Γουόλ Στριτ, όπως διαπίστωνε στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό «Economist». Ωστόσο, αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας αλλά υπόσχεται να φέρει τη νέα επανάσταση στο χρήμα, είναι η δημιουργία των κρατικών ψηφιακών νομισμάτων (govcoins), με στόχο να επιτρέψουν στον κόσμο να καταθέτει κεφάλαια απευθείας σε μία Κεντρική Τράπεζα, παρακάμπτοντας τους συμβατικούς δανειοδότες, δηλαδή τις εμπορικές τράπεζες.

Πριν από μία δεκαετία περίπου, μεσούσης της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ, παραπονιόταν ότι η τελευταία χρήσιμη καινοτομία του τραπεζικού τομέα ήταν τα ATM. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανεβάσει ταχύτητα και έχουν εκσυγχρονίσει το σύστημά τους. Ταυτόχρονα, επιχειρηματίες ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει έναν πειραματικό κόσμο «αποκεντρωμένης χρηματο-οικονομικής», το βασικότερο σημείο του οποίου είναι το bitcoin και ο οποίος περιλαμβάνει μία σειρά από μάρκες, βάσεις δεδομένων και μέσα, που αλληλεπιδρούν σε διάφορους βαθμούς με την παραδοσιακό χρηματο-οικονομικό τομέα. Στο μεταξύ, οι εταιρίες χρηματο-οικονομικών πλατφορμών έχουν, πλέον, περισσότερους από 3 δισ. πελάτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια και εφαρμογές πληρωμών (PayPal, Ant Group, Grab Mercado Pago, Visa, Facebook).

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, είναι τα κρατικά ψηφιακά νομίσματα ή τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν, όμως, το εξής ζήτημα: σηματοδοτούν τη συγκέντρωση της εξουσίας στο κράτος αντί του ανοίγματός της μέσω δικτύων ή της παράδοσής της σε ιδιωτικά μονοπώλια. Η όλη ιδέα πίσω από τη δημιουργία των govcoins είναι εξαιρετικά απλή. Αντί ένας ιδιώτης να έχει λογαριασμό σε μία λιανική τράπεζα, θα έχει λογαριασμό απευθείας σε μία Κεντρική Τράπεζα, μέσω ενός interface που θα παρομοιάζει με εφαρμογές όπως οι Alipay ή Venmo. Με απλά λόγια, αντί να γράφει επιταγές ή να πληρώνει online με κάρτα, θα μπορεί να χρησιμοποιεί το φθηνό χρήμα της τράπεζας, ενώ τα χρήματά του θα έχουν την εγγύηση του κράτους.

Η μεταμόρφωση αυτή των Κεντρικών Τραπεζών από αριστοκράτες της χρηματο-οικοομικής σε εργάτες της μπορεί να ακούγεται υπερβολική, βρίσκεται, όμως, ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον «Economist», περισσότερες από 50 νομισματικές Αρχές, που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ εξερευνούν τα ψηφιακά νομίσματα. Οι Μπαχάμες έχουν ήδη εκδώσει ψηφιακό νόμισμα, στην Κίνα περισσότεροι από 500.000 χρησιμοποιούν το πιλοτικό e-yuan, η Ε.Ε. θέλει ψηφιακό ευρώ μέχρι το 2025, η Βρετανία έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας, και η Αμερική βρίσκεται ήδη καθοδόν προς την ολοκλήρωση ενός υποθετικού e-δολαρίου.

Τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή των Κεντρικών Τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων είναι: 1) ο φόβος της απώλειας του ελέγχου στην περίπτωση που οι πληρωμές, οι καταθέσεις και τα δάνεια περάσουν από τις τράπεζες σε ιδιωτικούς ψηφιακούς χώρους, 2) η υπόσχεση για ένα καλύτερο χρηματο-οικονομικό σύστημα μέσω κρατικών e-νομισμάτων με υψηλή επίδοση λόγω της κρατικής εγγύησης, και 3) η συνακόλουθη μείωση των λειτουργικών εξόδων του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού τομέα που σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 350 δολάρια ετησίως για τον κάθε πολίτη.

Όσον αφορά τους κινδύνους ο «Economist» κάνει λόγο για την πιθανότητα τα govcoins να μετατραπούν σε κυρίαρχη δύναμη στην χρηματο-οικονομική, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις τράπεζες ή να μετατραπούν σε «πανόπτες» για τον κρατικό έλεγχο στους πολίτες. Νέα χρήματα, νέα προβλήματα που χρήζουν μεγάλης προσοχής και σίγουρων λύσεων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ