Greek Mafia: Το μαύρο χρήμα και η επέκταση δράσης στα ελληνικά νησιά

Το ενδεχόμενο της επέκτασης της δράσης της ελληνικής μαφίας και στις τουριστικές περιοχές της χώρας κατά το καλοκαίρι εξετάζει η αστυνομία σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV. Ήδη μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στα νησιά.

Αυτό είναι λογικό κι επόμενο σύμφωνα πάλι με την Μίνα Καραμήτρου, αφού όπως μεταφέρεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στα τουριστικά νησιά, έτσι θεωρούν οι αστυνομικοί πως θα μεταφερθεί εκεί και μεγάλο μέρος της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων.

Για το λόγο ετοιμάζονται μεικτές ομάδες ασφαλείας που θα μεταφερθούν στα νησιά για όλη την θερινή περίοδο με στόχο να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το συμβαίνει εκεί με τις οργανωμένες συμμορίες.

Πάμε τώρα στον τζίρο της ελληνικής μαφίας. Υπολογίζεται πως για το 2019 το μαύρο χρήμα των εγκληματικών οργανώσεων έφτασε τα 91.440.000 ευρώ. Αυτό το νούμερο αφορά σε χρήματα που κινούνταν από την ελληνική μαφία και έχουν εξακριβωθεί από τις Αρχές. Επομένως, σύμφωνα με το OPEN πιθανότατα το ποσό του συνολικού τζίρου είναι αρκετά υψηλότερο

Στόχος της αστυνομίας είναι να φθάσει στα μεγάλα κεφάλια της μαφίας, ξεκινώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις – βιτρίνες και ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς να εντοπίσει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Τώρα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα, «οι ομάδες αυτές εμφανίζουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης, καθώς συμμετέχουν σε αυτές μέλη με εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό για τη μετατροπή – τροποποίηση των όπλων». Οι τιμές πυροβόλων όπλων στη μαύρη αγορά κυμαίνονται από 350 έως 5.000 ευρώ, ενώ των πυρομαχικών από 40 έως 80 ευρώ, αναλόγως του διαμετρήματος. 

Το πιο δημοφιλές πεδίο για την ανεύρεση πελατών και διακινητών παράνομου οπλισμού είναι το DarkWeb, το σκοτεινό Διαδίκτυο, ενώ η αποστολή και διακίνηση του οπλισμού γίνεται κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.

Όσον αφορά τώρα το χάρτη της Greek Mafia…

Πέντε είναι οι βασικές ομάδες μαφιόζων που δρουν στην Αττική, ενώ συνεργάζονται και με υπο-ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς, ενώ οι μικρότερες ομάδες «καταπιάνονται» με τα ναρκωτικά και την εκμετάλλευση γυναικών.

Μάλιστα σύμφωνα με το OPEN ενώ μέχρι πρότινος η Αττική για τη μαφία ήταν χωρισμένη σε τρία μεγάλα κομμάτια (βόρεια, νότια και κέντρο), τα γεωγραφικά όρια δράσης κάθε ομάδας, που κάποτε η παραβίασή τους ήταν αιτία πολέμου, δεν υπάρχουν πια. 

Αστυνομικοί που ασχολούνται χρόνια με τον πόλεμο των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σημειώνουν πως πλέον για τις συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος δεν παίζει κανέναν ρόλο η περιοχή που βρίσκεται το κάθε κατάστημα. Αντίθετα η «ομάδα» που προστατεύει τα μαγαζιά κάποιου επιχειρηματία τα ελέγχει και στα βόρεια αλλά και στα νότια.

Διαβάστε ακόμη: Greek Mafia: «Επιχείρηση» τριών επιπέδων κατά του οργανωμένου εγκλήματος – Που έψαχναν για τους δολοφόνους του Μπερδέση


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ