H αγωνιστική κληρονομιά της Alfa Romeo
Την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το χιλιοστό Grand Prix της Formula 1. Η Alfa Romeo που θα βρεθεί στη σειρά εκκίνησης στην πίστα της Σαγκάης, θα είναι μαζί με τη Ferrari οι μοναδικές εταιρείες που έχουν δώσει το παρόν και στον 1ο αγώνα του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στην πίστα του Silverstone το μακρινό 1950.
Με την ευκαιρία αυτή, ας θυμηθούμε την διαχρονική σχέση της Μιλανέζικης φίρμας με τους αγώνες αυτοκινήτου, που έχει ως εξής:
Συνολικά πέντε παγκόσμιοι τίτλοι, εκ των οποίων το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1925, αλλά και τα δύο πρώτα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Formula 1, το 1950 και το 1951. Επίσης 11 νίκες στο Mille Miglia, 10 νίκες στο Targa Florio, 4 νίκες στις 24 ώρες του Le Mans και εκατοντάδες νίκες σε διάφορες κατηγορίες έγραψαν τη θρυλική ιστορία της Alfa Romeo στους αγώνες, μια ξεχωριστή κληρονομιά που μένει ζωντανή μέχρι και σήμερα.
Η A.L.F.A. ιδρύθηκε το 1910 και αμέσως εστίασε στους αγώνες συμμετέχοντας με τα πρώτα οχήματα που κατασκεύασε. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία κατακτήθηκε το 1923 με τη νίκη στο Targa Florio, όπου ο Ugo Sivocci επικράτησε δημιουργώντας παράλληλα το μύθο για το «φυλαχτό» της Alfa Romeo, το Quadrifoglio Verde (τετράφυλλο τριφύλλι), το οποίο από τότε συνοδεύει όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της μάρκας.
To 1933 ο έλεγχος της Alfa Romeo πέρασε στο κράτος και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της μάρκας ανατέθηκαν στην Scuderia Ferrari με τις νίκες να συνεχίζουν να έρχονται ασταμάτητα με την Tipo C. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η GP Tipo 158 των 1.5 λίτρων με το παρατσούκλι “Alfetta”, ένα αυτοκίνητο που θα είχε λαμπρό μέλλον στην μεταπολεμική περίοδο.
Στην περίοδο αμέσως μετά το 2ο Π.Π. κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την “Alfetta”. Με τη δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 το 1950 η Tipo 158 κατέκτησε 11 νίκες με τον Giuseppe “Nino” Farina να κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επιτυχία που επανέλαβε την επόμενη χρονιά ο Juan Manuel Fangio με την Tipo 159.
Στη συνέχεια η Μιλανέζικη μάρκα χρειάστηκε να εστιάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής και αποφάσισε να αποχωρήσει από τους αγώνες.
Με την επιτυχία των Giulietta και Giulia η επίσημη επιστροφή της μάρκας στους αγώνες έγινε με την Autodelta τη δεκαετία του 1960. Το αποτέλεσμα ήταν μερικά από τα πιο επιτυχημένα, αλλά και όμορφα αγωνιστικά αυτοκίνητα όπως η GTA και η Tipo 33. Το 1975 και το 1977 η Alfa Romeo κατέκτησε ακόμα δύο Παγκόσμιο Τίτλους επιτυχία που οδήγησε στην επιστροφή της στη Formula 1 ως προμηθευτής κινητήρων της Brabham. Στη συνέχεια η Autodelta πέρασε τη σκυτάλη στην Alfa Corse η οποία κυριάρχησε στους αγώνες της κατηγορίας Tourism με αυτοκίνητα όπως η 155 και 156.
Σήμερα με την επιστροφή της στη Formula 1, ως Alfa Romeo Racing, η μάρκα επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση της με τους αγώνες, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες που χρησιμοποιεί για τα μοντέλα παραγωγής.
Νίκος Τσάδαρης