Οι 39 μεγαλύτεροι Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως – Μόνο 7 έχουν μείνει στην Ελλάδα και όλοι στο ΕΚΠΑ


“Είμαστε λαός με έφεση προς την έρευνα και τις επιστήμες. Δεν είναι όλοι οι λαοί το ίδιο. Σκεφτείτε πόσα κράτη έχουν ένα ανάλογο πληθυσμό, 10 εκατομμύρια, για να δει κανείς την υπερεκπροσώπιση των Ελλήνων στον τομέα της έρευνας”, σχολιάζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο iatropedia.gr, για τα αποτελέσματα παγκόσμιας κατάταξης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 39 Έλληνες ερευνητές και καθηγητές.

Οι 39 Έλληνες ερευνητές και καθηγητές διακρίθηκαν στην κατάταξη «Highly Cited Researchers (h>100)» της Webometrics με τους 3.436 ερευνητές που έχουν τη σημαντικότερη επιστημονική επιρροή παγκοσμίως. Οι 7 από αυτούς είναι καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση, καθώς ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο, έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος, επισημαίνει την ποιότητα των Ελλήνων ερευνητών και καθηγητών:

“Αν κανείς το δει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας και πάρει αντίστοιχα κράτη, π.χ. την Τσεχοσλοβακία ή την Ουγγαρία, οπωσδήποτε θα δει πολύ περισσότερα ελληνικά ονόματα στον τομέα της έρευνας. Και εκτός Ελλάδος και παγκοσμίως. Αυτό είναι σαφές. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα προβλήματα, η δουλειά που γίνεται διαχρονικά είναι ικανοποιητική και σημαντική”, τονίζει.

Πρύτανης ΕΚΠΑ: “Η Ελλάδα δεν δίνει μεγάλες ευκαιρίες στους επιστήμονες της”

Από τους 39 επιστήμονες, όμως, μόνο οι 7 έκαναν καριέρα και παρέμειναν σε Πανεπιστήμια της χώρας μας και συγκεκριμένα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ενώ οι υπόλοιποι 32 διαπρέπουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διαχρονικά η Ελλάδα, δεν δίνει μεγάλες ευκαιρίες στους επιστήμονες της, οι οποίοι αξιοποιούνται περισσότερο σε Πανεπιστημικά και ερευνητικά κέντρα εκτός των συνόρων, επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος:

“Οι 32 επιστήμονες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, είναι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Δεν είναι αποτέλεσμα του brain drain των τελευταίων χρόνων. Καθώς για να φτάσεις σε ένα επίπεδο τέτοιο, πρέπει να είσαι ερευνητής πάρα πολλά χρόνια. Ισχύει ωστόσο, το γεγονός ότι η πατρίδα μας δεν δίνει μεγάλες ευκαιρίες στους επιστήμονες. Είμαστε ένας μικρός τόπος, τώρα έχουμε και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και βεβαίως είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς!”, τονίζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Τα κριτήρια διάκρισης των επιστημόνων

Ο πίνακας «Highly Cited Researchers (h>100)» συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.  Η επικαιροποιημένη κατάταξη που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2019.

Η λίστα περιλαμβάνει 3436  Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Πρόκειται για ερευνητές που εμφανίζουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες, οι οποίες έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά σε πάνω από 100 εργασίες άλλων ερευνητών συναδέλφων τους.

Ποιοί είναι οι ερευνητές του ΕΚΠΑ που διακρίθηκαν

Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα  -είτε είναι εν ζωή είτε όχι- κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό και με αναφορά στο Πανεπιστήμιο στο οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index,  και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.

Οι επτά καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ -όλοι μέλη της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος- με την πιο σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως, είναι:

  •  ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος ,με h-index 185 και 144.545 ετεροαναφορές,
  • η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, με h-index 130 και 86.508 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, με h-index 126 και 72936 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, με h-index 110 και 65338 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, με h-index 109 και 48.952 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας, με h-index 108 και 43.730 ετεροαναφορές,
  • ο Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος, με h-index 105 και 168.196 ετεροαναφορές,

“Νομίζω ότι σε πολλές μετρήσεις πλέον το ΕΚΠΑ, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας του, αλλά και λόγω της παράδοσης και του γεγονότος ότι είναι στην Αθήνα, είναι το πρώτο από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχεδόν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και ειδικότερα στην Ιατρική Σχολή. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια αυτό να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο και να πετυχαίνουμε ολοένα και μεγαλύτερες θέσεις στις κατατάξεις αυτές”, αναφέρει στο iatropedia.gr o Πρύτανης, κ. Δημόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη δική του διάκριση, ο κ. Δημόπουλος -ο οποίος ασχολείται σε ερευνητικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια με την ογκολογική έρευνα- επισημαίνει:

“Ασχολούμαι συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια με την αντιμετώπιση ασθενών με κακοήθεις παθήσεις. Ερευνητικά κυρίως με το πολλαπλούν μυέλωμα και τις συγγενείς παθήσεις. Όταν κάποιος κάνει μια δουλειά με συνέπεια και στεθερά και προσπαθεί να δημιουργεί μια ομάδα από συνεργάτες, αποδίδει καρπούς σε όλα τα επίπεδα. Δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο!”

Ποιοι άλλοι Έλληνες ερευνητές και καθηγητές διακρίθηκαν

Πρώτος στον πίνακα των 3436  ερευνητών και καθηγητών σε όλο τον κόσμο, είναι ο γνωστός Φιλόσοφος, Ψυχολόγος και  Καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκώ (1926-1984) με h-index 289 και 944.701 ετεροαναφορές.

Από τον πίνακα των Ελλήνων ερευνητών, που εργάζονται σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, αξίζει να αναφερθούν:

  • ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  Στάφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης με h-index 184 και 225.583 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Νικόλαος Πέππας με  h-index 167 και 129.801 ετεροαναφορές,
  • ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Στυλιανός Αντωναράκης με h-index 144 και 95.488  ετεροαναφορές
  • ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, Χρήστος Παπαδημητρίου με  h-index 126 και 80.747 ετεροαναφορές.
  • Δείτε ολόκληρη τη λίστα «Highly Cited Researchers (h>100)» της Webometrics ΕΔΩ



agrinio24.gr