Η αγάπη για το ποδόσφαιρο ένωσε 14 γυναίκες πρόσφυγες και δημιούργησε την Hestia FC


Ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ελλάδα. Έπεσαν θύματα ρατσισμού και διακρίσεων αλλά με το πείσμα τους και την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο κατάφεραν να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να κυνηγήσουν εκτός από τα όνειρα τους, μια μπάλα σε γήπεδα όλου του κόσμου. Πρόκειται για τα κορίτσια της Hestia FC της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στα Βαλκάνια.

Η Hestia FC δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και μόλις δύο μήνες αργότερα κατάφερε να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Global Goals World Cup. Αποτελεί πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου ΑΘηναίων και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Στόχος της ομάδας είναι η προστασία, η ενδυνάμωση και η κοινωνική ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών μέσω του ποδοσφαίρου.

Η Κατερίνα Σάλτα η «ψυχή» της Hestia FC και Sport for Protection Program Manager, μίλησε στο newsbeast.gr για όλα όσα έχει ζήσει στο πλευρό των προσφύγων – φίλων της, για τα σχέδια της ομάδας αλλά και για την ελευθερία που βιώνουν οι παίκτριες όταν είναι στο γήπεδο.

– Πώς ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό ταξίδι της Hestia FC;

Καθώς είχα σχεδιάσει και υλοποιήσει ποδοσφαιρικά προγράμματα για προσφυγόπουλα αλλά και άνδρες και είχα βιώσει τον θετικό αντίκτυπο στις ζωές τους, η ιδέα για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για γυναίκες γεννήθηκε στις αρχές του 2018. Όταν τo Νοέμβριο του 2018 επιλέχθηκα από τον διεθνή οργανισμό Eir, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σαν μία από τις 12 Πρέσβειρες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ένιωσα ότι είχε έρθει η στιγμή να γίνει πράξη. Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αγκάλιασε αμέσως την ιδέα και έτσι ιδρύθηκε η Hestia. Η υλοποίηση κατέστη δυνατή χάρη στον ΟΠΑΝΔΑ που μας διαθέτει το γήπεδο, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων που φιλοξένησε τα σεμινάρια που έχουμε μια φορά την εβδομάδα.

– Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί οι ενδιαφερόμενες ώστε να γίνουν μέλη της ομάδας;

Για να εγγραφεί κάποια στην ομάδα, πρέπει να είναι ενήλικη πρόσφυγας ή μετανάστρια. Δεν απαιτείται να έχει πρωτύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία, ενώ ούτε η γλώσσα είναι εμπόδιο, καθώς υπάρχουν εθελοντές διερμηνείς. Στόχος μας είναι να υποδεχθούμε στο μέλλον και ευάλωτες Ελληνίδες.

– Πόσες γυναίκες έχει η ομάδα και από ποιες χώρες;

Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει 14 παίκτριες. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 40 γυναίκες από 14 διαφορετικές χώρες, από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτο, Καμερούν, Κογκό, Τυνησία, Μαρόκο, Σιέρρα Λεόνε,Σομαλία κ.α..

– Βλέπετε ομοιότητες και διαφορές στις κουλτούρες των λαών;

Σαφώς και υπάρχουν πολλές διαφορές καθώς προερχόμαστε από τόσες διαφορετικές χώρες. Οι ομοιότητες όμως είναι πολύ περισσότερες και το ποδόσφαιρο για άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι είναι μία παγκόσμια, κοινή «γλώσσα». Μέσα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο είμαστε όλοι ίδιοι κατά μία έννοια και ίσοι.

– Ποιος ο στόχος της ομάδας εκτός από την εκγύμναση; Ποιες αξίες προσπαθείτε να αναδείξετε;

Οι παίκτριες μας έχουν βιώσει πραγματικά εξαιρετικά τραυματικές εμπειρίες. Πρωτίστως λοιπόν στόχος μας είναι να νιώσουν ασφαλείς – και αυτό επιτυγχάνεται εύκολα εντός του ποδοσφαιρικού χώρου -, να βελτιωθεί η ψυχολογία τους και να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Είναι εντυπωσιακά γρήγορη η αλλαγή, είναι και η αίσθηση του «ανήκειν» που τις ενδυναμώνει, καθώς αρκετές ταξίδεψαν μόνες. Αλλά και όσες έχουν οικογένεια, δεν είχαν φίλες. Σημαντικό στοιχείο του αθλητισμού είναι οι αξίες που αυτός πρεσβεύει όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η υπευθυνότητα, η ισότητα. Εστιάζουμε στις αξίες του αλλά και στις αξίες του Ολυμπισμού, ειδικά στα σεμινάρια που έχουμε μία φορά την εβδομάδα.

– Τα σχόλια του κόσμου; Βρέθηκαν άτομα που να αντέδρασαν αρνητικά στο εγχείρημά σας;

Κριτική υπάρχει παντού και πάντα. Πόσο περισσότερο σε μία χώρα όπου δεν έχουν γίνει σωστές προσπάθειες ένταξης και δεν έχουν δοθεί ιδιαίτερες ευκαιρίες γνωριμίας και συναναστροφής των Ελλήνων με τους πρόσφυγες. Όταν υπάρχει ελλιπής ενημέρωση καθώς και παραπληροφόρηση, είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχει μερίδα του κόσμου που θα ταχθεί αρνητικά σε ανάλογα εγχειρήματα. Μήπως δεν υπάρχουν έτσι και αλλιώς άτομα που κριτικάρουν την ύπαρξη του γυναικείου ποδοσφαίρου; Φανταστείτε λοιπόν πόσο ανορθόδοξο τους φαίνεται το δικό μας εγχείρημα που αφορά και γυναίκες μιας άλλης κουλτούρας. Στην πλειοψηφία τους όμως, όσοι έρχονται σε επαφή με την ομάδα, όσοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παίκτριες μας, αλλάζουν άποψη, «μαλακώνουν» αν θέλετε.

– Ποιες οι μέχρι τώρα συμμετοχές – βραβεία και ποιο είναι το όνειρο σας για την Hestia FC;

Η Hestia FC συμμετείχε στο Global Goals World Cup τον Μάιο του 2019 και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στα τελικά που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, λάβαμε την τρίτη θέση. Τον Ιούνιο συμμετείχαμε στο Festival of Football που πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Εκεί, γυναικείες ομάδες από όλο τον κόσμο, καταφέραμε ένα Ρεκόρ Guiness! Εκείνο των περισσότερων εθνικοτήτων που συμμετείχαν σε ποδοσφαιρικό τουρνούα. Τον Δεκέμβριο ήμασταν υποψήφιοι για ένα από τα βραβεία του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport, που εδρεύει στο Μονακό και υποστηρίζεται από τον Πρίγκηπα Αλβέρτο. Δεν καταφέραμε να το πάρουμε αλλά παίκτρια μας, η 22χρονη Shakiba από το Αφγανιστάν, επιλέχθηκε σαν Youth Ambassador και μάλιστα προλογίστηκε στην τελετή των βραβείων από τον Didier Drogba. Επίσης το Δεκέμβριο, μετά από πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, μεταβήκαμε στη Γενεύη όπου συμμετείχαμε στο Global Refugee Forum στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Μεγάλες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο  και μόλις σε διάστημα 9 μηνών από την ίδρυση της ομάδας. Όνειρο μας είναι να υποδεχθούμε όπως προανέφερα και Ελληνίδες, να συνεχίσουμε να έχουμε μία δυνατή παρουσία σε διεθνές επίπεδο και να διοργανώσουμε το πρώτο Global Goals World Cup στη χώρα μας, όπου θα καλωσορίσουμε ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών από όλο τον κόσμο!

 



agrinio24.gr