Η ακρίβεια «ροκανίζει» μισθούς και συντάξεις – Μόλις για 15 μέρες φτάνει το εισόδημα
Συνταξιούχοι έξω από σουπερ μάρκετ στέκονται και μελετούν το φυλλάδιο με τις προσφορές. Με την ακρίβεια να καλπάζει, οι αγορές δεν γίνονται πλέον χωρίς… μελέτη.
Άλλοι κάνουν σαφάρι, μοιράζουν τα ψώνια τους από κατάστημα σε κατάστημα, όπου τα βρουν πιο φθηνά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα επιμένουν. Τον Μάιο του 2024 αυξήθηκαν:
-το ελαιόλαδο κατά 56,8%
-τα νωπά ψάρια 12,5%
-τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων 7,7%
-τα γλυκά και τα παγωτά 2,3%
-τα κρέατα 1,9%
-τα φρούτα 1,7%
-τα λαχανικά 1,2%
Ένας τρόπος υπάρχει για να καταφέρουν οι συνταξιούχοι να βγάλουν το μήνα.
Σε δύσκολη θέση και οι νέοι γονείς, εργαζόμενοι με μικρούς μισθούς προσπαθούν να μεγαλώσουν χωρίς στερήσεις τα παιδιά τους. Εκτός από τη διατροφή τους, καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε άλλες ανάγκες που διαρκώς γίνονται ακριβότερες.
Το Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ένδυση και η υπόδυση κατέγραψαν ανατιμήσεις 6,4%.
Οι περισσότεροι πολίτες, πάντως, δεν περιμένουν μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ονομάτισε την ακρίβεια ως κορυφαίο πρόβλημα.
Καταπονημένοι από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, αρκετοί είναι εκείνοι που υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα και τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, μέσω του ανασχηματισμού.
Μαζί με τα τρόφιμα αυξάνεται και το κόστος για τις λίγες στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τις οικογένειες με μικρό πορτοφόλι. Τον Μάιο ήταν ακριβότερα οι κινηματογράφοι και τα θέατρα κατά 5%, τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία 5,1%.
Για τους καταναλωτές, που μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ στις αγορές τους, τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν προ πολλού παρέλθει.