Η απενοχοποίηση του κουτσομπολιού: Κάνει καλό, λένε ερευνητές
Χαράς ευαγγέλια για τους κουτσομπόληδες όλου του κόσμου, αφού οι επιστήμονες απενοχοποιούν την αγαπημένη τους συνήθεια. Ερευνα κατέληξε ότι το κουτσομπολιό μπορεί να μας κάνει καλό!
Πόσοι μπορούν να δηλώσουν, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν έχουν μεταφέρει ποτέ πληροφορίες για κάποιον; Ναι, αυτό είναι κουτσομπολιό. Και παρότι θεωρείται- και λογικά- τοξικό «χόμπι», κάποιοι επιστήμονες ανατρέπουν αυτή την εκτίμηση, αφού πιστεύουν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να μας ωφελεί.
Πρόκειται για μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science και βασίζεται στην ανάλυση πέντε ερευνών, με δεδομένα 467 ανθρώπων οι οποίοι συμφώνησαν να καταγράφονται όλες οι συνομιλίες τους για διάστημα από 2 έως πέντε ημέρες. Οι συνομιλίες τους κωδικοποιήθηκαν με βάση το αν το θέμα τους ήταν θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο, αν αφορούσε κάποιο γνωστό ή έναν διάσημο, αλλά και το αν το αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι κοινωνικές πληροφορίες, η εμφάνιση ή τα επιτεύγματα.
Επωφελές ακόμη και το αρνητικό κουτσομπολιό
Οι ερευνητές, μελετώντας αυτά τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι συνολικά το κουτσομπολιό ήταν ουδέτερο. Οι γυναίκες κουτσομπόλευαν περισσότερο από ότι οι άνδρες, αλλά και πάλι με ουδέτερο τρόπο, δηλαδή περισσότερο μοιράζονταν πληροφορίες για άλλους ανθρώπους και δεν μιλούσαν αρνητικά για εκείνους.
Πέρα από αυτό η δρ. Ελενα Μαρτινέσκου, ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, που μελέτησε το κουτσομπολιό στον χώρο εργασίας, κατέληξε ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές, ακόμη κι αν το περιεχόμενο της συζήτησης είναι αρνητικό. «Το να συγκεντρώνεις πληροφορίες για άλλους μας βοηθά να τους καταλάβουμε καλύτερα. Πιο γενικά, το κουτσομπολιό μας βοηθά να μάθουμε τι περιμένουν από εμάς, προκειμένου να είμαστε καλό μέλος ομάδας και τι μπορεί να συμβεί αν παραβιάσουμε τις κοινωνικές νόρμες», εξήγησε μιλώντας στον Independent.
Ομως, προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το κουτσομπολιό είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού. «Αυτό συμβαίνει γιατί μας βοηθά να βρούμε άλλους που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς και μπορεί να μας στηρίξουν κοινωνικά. Για παράδειγμα, μιλώντας για μια σύγκρουση που είχες με έναν συνάδελφο, μπορεί στο πρόσωπο του συνομιλητή σου να βρεις έναν σύμμαχο», εξήγησε η δρ. Μαρτινέσκου, που συμπλήρωσε: «Οταν μοιραζόμαστε αρνητικές πληροφορίες για κάποιον, μπορεί να βοηθήσουμε τους συνομιλητές μας να αποφασίσουν πώς να φέρονται σε αυτόν που είναι στο στόχαστρο του κουτσομπολιού».
Βέβαια, οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν και τα αρνητικά του κουτσομπολιού. Για παράδειγμα, όταν αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσει εκείνον που κουτσομπολεύει και να βλάψει εσκεμμένα το πρόσωπο που είναι στο στόχαστρο. «Το κουτσομπολιό είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Είναι μη ρεαλιστικό κάποιος να περάσει μια μέρα χωρίς να εμπλακεί σε αυτό», επισημαίνει η δρ. Μαρτινέσκου, αφού η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν κατά μέσο όρο 52 λεπτά την ημέρα. «Το βασικό είναι να προσέξουμε πώς κουτσομπολεύουμε και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τους άλλους», καταλήγει.