«Η Ελλάδα μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των τουριστών από όλο τον κόσμο»
Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου οφείλεται σε μεγάλο μέρος η δημοφιλία της Ευρώπης ως τουριστικός προορισμός, με την Ελλάδα -φυσικά- να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, η χώρα μας είναι και θα συνεχίσει να είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Ζούραμπ Πολολικασβίλι.
Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν κατά 6% το 2018 και ξεπέρασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια, ενώ φαίνεται πώς αυτή η άνοδος να συνεχιστεί και το 2019 έστω με πιο ήπιο ρυθμό, όπως ανέφερε ο κ. Πολολικασβίλι μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι αποτελεί πολύτιμο μέλος του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και ότι ο ρόλος της στην ανάπτυξη του δρόμου του Μεταξιού είναι κομβικός ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη χώρα μας για την πρόσφατη εκλογή της στην προεδρεία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη, τη διετία 2019-21.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γ.γ. του UNWTO:
– Ποιες θα είναι οι τάσεις στον τουρισμό το 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο;
«Παγκοσμίως, οι διεθνείς αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν κατά 6% το 2018 και ξεπέρασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια. Είναι πιθανόν αυτή η άνοδος να συνεχιστεί και το 2019 έστω με πιο ήπιο ρυθμό. Για την ώρα, εκτιμάμε πώς η Ευρώπη θα παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως σε επίπεδο αφίξεων, κάτι που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημοφιλία των προορισμών της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα.
Πέρα από τους αριθμούς πιστεύουμε ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν να αναζητούν μοναδικές και αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Αυτό σημαίνει ότι εξειδικευμένοι τομείς όπως ο αθλητικός τουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τόσο το 2019 όσο και στο μέλλον».
– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) στα επόμενα χρόνια;
«Ο ΠΟΤ έχει διάφορες προτεραιότητες, οι οποίες συνδέονται με σκοπό την διασφάλιση ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να παίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Το 2019 είναι για τον ΠΟΤ το έτος της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων και της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι να δουλέψουμε μαζί με τα κράτη μέλη μας και άλλους συνεργάτες ώστε να γίνει ο τουρισμός, οδηγός για περισσότερες και καλύτερες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων ανθρώπων.
Ο ΠΟΤ εστιάζει επίσης στην προώθηση και ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεχή ψηφιακή μεταμόρφωση στον τομέα του παγκόσμιου τουρισμού και πάνω από όλα, με τον τρόπο που οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στο να διαδοθούν τα πολλά οφέλη που μπορεί να φέρει ο τουρισμός σε νέες τοποθεσίες και δημογραφικά στοιχεία».
– Ποια είναι η θέση της Ελλάδας ως μέλος του ΠΟΤ;
«Η Ελλάδα είναι πολύτιμο κράτος μέλος του ΠΟΤ και μοιραζόμαστε μια μακρόχρονη και γόνιμη σχέση με το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας, όπως και με άλλους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Και εδώ, δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ την Ελλάδα η οποία εξελέγη ομόφωνα στην προεδρεία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη, τη διετία 2019-2021, στην πρόσφατη συνεδρίασή μας που έγινε στην Κροατία.
Συνεργαστήκαμε στενά στο παρελθόν για την υλοποίηση πολλών έργων και αυτό αδιαμφισβήτητα θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Η Ελλάδα, ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, έχει πολλά να προσφέρει σε επίπεδο εξειδίκευσης και εμπειρίας σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Επιπλέον, συμβαδίζει με πολλές από τις δικές μας προτεραιότητες και ειδικά στους τομείς της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εκπαίδευσης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».
– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού;
«Πολύ θετικά. Η Ελλάδα είναι ένας εδραιωμένος τουριστικός προορισμός, που φιλοξενεί περισσότερους από 27 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο τουρισμός συνεισέφερε 14,3 δισ. ευρώ (16,2 δισ. δολάρια) στην ελληνική οικονομία μόνο το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 8,0% του συνολικού ΑΕΠ. Αυτό αποδεικνύει πόσο ελκυστική συνεχίζει να είναι η Ελλάδα, καθώς και την ικανότητά της να προσαρμόζεται με συνέπεια στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις τουριστών από όλο τον κόσμο.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση των τουριστικών προσφορών και στην απομάκρυνση από το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» το οποίο υπηρετούσε τόσο καλά για τόσο πολύ καιρό. Θα θέλαμε να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και των εθνικών κυβερνήσεων και της τουριστικής βιομηχανίας και να δίνεται έμφαση στην ενθάρρυνση των τουριστών να επισκέπτονται τη χώρα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και να αναζητούν και να ανακαλύπτουν καινούργια μέρη και όχι μόνο τους γνωστούς προορισμούς.
Αυτό όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το πιθανό πρόβλημα του υπερτουρισμού, αλλά θα ενισχύσει επίσης την αγροτική οικονομία, θα φέρει έσοδα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μέρη που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη αυτά τα οφέλη από τον τουρισμό. Ενθαρρύνουμε επίσης τη συνεργασία μεταξύ του τουριστικού και του εκπαιδευτικού τομέα. Η παροχή στους ανθρώπους των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να εργαστούν στον τουρισμό θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα».
– Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για το Δρόμο του Μεταξιού στην Θεσσαλονίκη και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη του τουρισμού του για το δρόμο του Μεταξιού;
«Και οι δύο συνεδριάσεις ήταν εξαιρετικά πετυχημένες και υπογράμμισαν την επιθυμία των 34 χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του ΠΟΤ για το δρόμο του Μεταξιού να συνεργαστούν στενά στο τομέα του μάρκετινγκ και την προώθησης, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της έρευνας στον τουρισμό και των ταξιδιωτικών καταλυμάτων.
Χάρη στην πλούσια παράδοση που έχει στη ναυτιλία όπως και χάρη στον πολιτισμό και την ιστορία της, η Ελλάδα παίζει ήδη κομβικό ρόλο στην ενδυνάμωση της περιφερειακής συνοχής και της διαπολιτισμικής κατανόησης και στη διατήρηση της κληρονομιάς που συνδέεται με τις ιστορικές ρίζες. Η συμβολή της είναι σε πολλούς τομείς και πολυεπίπεδη, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού να υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης στην Ελλάδα, το UNWTO και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας που αποσκοπούσε στη βελτίωση των γνώσεων μας για την κληρονομιά του Μεταξιού Δρόμου που είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη τη Μεσογειακή λεκάνη. Σε αντάλλαγμα, ο τουρισμός του Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road) μπορεί να ωφελήσει κάθε μία από τις 13 διοικητικές περιοχές της Ελλάδας, τόσο από την άποψη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και την τόνωση των τοπικών οικονομιών, όσο και συμβάλλοντας στη διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς».