Η έλλειψη σε βιταμίνη D συνδέεται (και) με καρδιαγγειακή νόσο


Η βιταμίνη D είναι μια φυσική πηγή για μια από τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για το σώμα μας, ειδικά τα οστά.

Αλλά όταν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D, δεν είναι μόνο τα οστά σας που θα υποφέρουν, αλλά και η καρδιαγγειακή σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, ερευνητές από το Αυστραλιανό Κέντρο Ακριβείας Υγείας της UniSA στο SAHMRI εντόπισαν γενετικά στοιχεία για τον ρόλο της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal, δείχνει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σε σχέση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Για τους συμμετέχοντες με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν υπερδιπλάσιος από εκείνον που παρατηρήθηκε για τα άτομα με επαρκή βιταμίνη D.

Βιταμίνη D: Παγκόσμιο πρόβλημα η ανεπάρκεια στους ανθρώπους

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι στοιχίζουν 17,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D είναι κοινές σε πολλά μέρη του κόσμου, με δεδομένα από τη UK Biobank να δείχνουν ότι το 55% των συμμετεχόντων έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (<50 nmol/L) και το 13% έχει σοβαρή ανεπάρκεια (<25 nmol/L).

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D καταγράφονται από το 23% των ανθρώπων στην Αυστραλία, το 24% των ανθρώπων στις ΗΠΑ και το 37% των ανθρώπων στον Καναδά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια του UniSA, Elina Hyppönen, λέει ότι η εκτίμηση του ρόλου της ανεπάρκειας βιταμίνης D για την υγεία της καρδιάς θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του παγκόσμιου φόρτου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βιταμίνη D και καρδιά: Τι λένε οι ερευνητές

«Η σοβαρή ανεπάρκεια είναι σχετικά σπάνια, αλλά σε περιβάλλοντα όπου συμβαίνει αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε προληπτικοί και να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι πρόβλημα για άτομα που έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο”, λέει η καθηγήτρια Hyppönen.

“Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D από τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, των αυγών και των ενισχυμένων τροφών και ποτών. Τούτου λεχθέντος, τα τρόφιμα είναι δυστυχώς μια σχετικά φτωχή πηγή βιταμίνης D και ακόμη και μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή συνήθως δεν παρέχει αρκετή βιταμίνη D.

Αν δεν λαμβάνουμε βιταμίνη D μέσω του ήλιου, αυτό είναι ένα από τα σπάνια θρεπτικά συστατικά για τα οποία μερικές φορές χρειάζεται να λαμβάνουμε ένα καθημερινό συμπλήρωμα για να συμβαδίζουμε με τα συνιστώμενα επίπεδα.

Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και καρδιαγγειακής νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της παγκόσμιας επικράτησης της εν λόγω νόσου.

Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά, καθώς υποδηλώνουν ότι εάν μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D εντός των προτύπων, θα επηρεάσουμε θετικά και τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου. Στον πληθυσμό της μελέτης μας, αυξάνοντας την βιταμίνη D σε επίπεδα τουλάχιστον 50 nmol/L, περίπου το 4,4% όλων των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.

Βιταμίνη D και καρδιά: Πώς έγινε η έρευνα

Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα γενετική προσέγγιση που επέτρεψε στην ομάδα να αξιολογήσει το πώς τα αυξανόμενα επίπεδα σε βιταμίνη D μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από 267.980 άτομα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να έχουν στα χέρια τους ισχυρά στατιστικά στοιχεία για την σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και καρδιαγγειακής νόσου.

“Δεν είναι ηθικό να προσλαμβάνουμε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή και να τα αφήνουμε χωρίς θεραπεία για μεγάλες περιόδους.

Ακριβώς αυτός ο τύπος δύσκολης ρύθμισης καταδεικνύει τη δύναμη της γενετικής μας προσέγγισης, δεδομένου ότι μπορέσαμε να δείξουμε το πώς η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D επηρεάζει τον κίνδυνο για καρδιακά σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να εκθέσουμε τους συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε βλάβη.

Εκείνοι με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις είναι πιθανό να έχουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, ωστόσο μια προσέγγιση σε όλο τον πληθυσμό για την εξάλειψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια επιβάρυνση των καρδιαγγειακών νοσημάτων”, είπε η καθηγήτρια Hyppönen.

φωτό: iStock



agrinio24.gr