Η εριστική Μυρσίνη Ζορμπά, η ήρεμη Μενδώνη -Οσα έγιναν νωρίτερα στο υπουργείο Πολιτισμού

Σε μια παράδοση με σκληρούς χαρακτηρισμούς από την απερχόμενη υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, με ψύχραιμη και με στοιχεία ομιλία του απερχόμενου υφυπουργού Κώστα Στρατή, η Λίνα Μενδώνη επέστρεψε ως υπουργός στον χώρο που υπηρέτησε επί δέκα χρόνια με έτοιμες τις προτεραιότητές της και ένα νηφάλιο κάλεσμα στους προκατόχους της.

Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά η νέα υπουργός Πολιτισμός Λίνα Μενδώνη, γνωστή ως Σιδηρά Κυρία του υπουργείου, παρουσίασε τις προτεραιότητες της θητείας της, το γενικό πλάνο και απάντησε σε θέματα που έθεσαν η κυρία Ζορμπά και ο κύριος Στρατής με μια πρωτότυπη κίνηση: τους κάλεσε σε λίγες εβδομάδες και αφού ενημερωθεί για κάθε φάκελο, “να μιλήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς καμία προκατάληψη για τα θέματα που έθεσαν”.

Eίχε προηγηθεί η σύντομη ομιλία της κυρίας Ζορμπά που ξεκίνησε λέγοντας ότι παραδίδει μετά από 4,5 χρόνια ένα υπουργείο ελεύθερο βαρών και κάνοντας αναφορά σε ασαφείς διαδικασίες, σε κολάσιμες πράξεις, σε αποικιοκρατικές συμπεριφορές. Βέβαια η κυρία Ζορμπά βρέθηκε στο υπουργείο πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, δηλαδή ενώ ήδη είχαν μεσολαβήσει τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σχέδιο αναγέννησης της Αθήνας

Οσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, η κυρία Μενδώνη είπε ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα σχέδιo για “την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, όπως σε Κνωσσό, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Βεργίνα, Δήλο, Ακαδημία Πλάτωνος και φυσικά στην Αμφίπολη”. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης σύγχρονων φορέων πολιτισμού και ειδικότερα στην Πινακοθήκη, το ΕΜΣΤ, το Ακροπόλ που πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα.” Aναφέρθηκε επίσης και στην ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο. Στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΝΔ και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ (ακόμα και ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης) είχε αναφερθεί στο σχέδιο ενοποίησης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ακρ0πόλ και Πολυτεχνείου και πως είχε μεταφέρει την σχετική πρόθεση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να συμβάλει με κάποια δωρεά. Παραμένει άγνωστο αν το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης που φέρει πολλούς συμβολισμούς αφού ο κύριος Δρακόπουλος είναι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που βλέπει ο πρωθυπουργός εκτός των συνεργατών του.

Θα υπάρξει συνέχεια στο κράτος λέει η Μενδώνη

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι θα αναπτυχθούν συνέργειες με άλλα υπουργεία και θα δοθεί βαρύτητα στη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την Παιδεία, την κοινωνική ενσωμάτωση, τις επενδύσεις και την κοινωνία. Τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της δημόσιας ανάπτυξης. Απευθυνόμενη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και παρά την επίθεση που είχε εξαπολύσει η κυρία Ζορμπά, τόνισε πως “ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί και θα ενισχυθεί. Το κράτος έχει συνέχεια χωρίς ιδεοληψίες που μόνο βλαπτικές είναι”.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του υφυπουργού Πολιτισμού Κωστή Στρατή. Σαφώς πολιτική, αναφέρθηκε στην λαϊκή ετυμηγορία και παρουσίασε στοιχεία για τα έργα που έγιναν. Ξεχωρίζουν η μετά από χρόνιες καθυστερήσεις εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου τονίζοντας ότι έγινε σε άψογη συνεργασία του υπουργείου με ιδιωτικούς φορείς, στην επίλυση των θεμάτων λειτουργίας που είχε το Μουσείο της Ακρόπολης και στο γεγονός ότι πλέον μέρος των σημαντικών εσόδων του μουσείου θα πηγαίνουν για την ενίσχυση μικρότερων μουσείων που έχουν ανάγκες στην περιφέρεια. Ο κύριος Στρατής όταν ερωτήθη από το iefimerida απάντησε ότι το ποσό αυτό θα ανέρχεται περίπου στα 3 εκατομμύρια ετησίως. Και ολοκλήρωσε με ένα μακρύ κατάλογο ευχαριστιών -κάτι που παρέλειψε να κάνει η κυρία Ζορμπά.

Πηγή

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ