Η Νότια Κορέα επιστρατεύει τα ρομπότ για να αντιμετωπίσει την κρίση γήρανσης του πληθυσμού
Ο «εναγκαλισμός» της τεχνητής νοημοσύνης από τη Νότια Κορέα έχει ανοίξει ήδη την πόρτα της χώρας προς ένα… ρομποτικό μέλλον, στο οποίο μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά αν επισκεφθεί το κτήριο γραφείων στα περίχωρα της Σεούλ με την ονομασία 1784.
Τα εργοστάσια της Νότιας Κορέας διαθέτουν πλέον 1.012 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, μία αναλογία που υπερβαίνει κατά έξι φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το World Robotics Data της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR).
Η τάση αρχίζει να επικρατεί σταδιακά και τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο… ορατά: σκουπίζουν πεζοδρόμια, σερβίρουν σε εστιατόρια και καθαρίζουν διαδρόμους αεροδρομίων.
Η Naver Corp., ο κορεατικός γίγαντας του διαδικτύου, απασχολεί περίπου 4.500 υπαλλήλους και διαθέτει πάνω από 120 ρομπότ. Οι ρομποτικοί βοηθοί που ονομάζονται «Rookies» μοιράζουν την αλληλογραφία, σερβίρουν ποτά και γεύματα στους εργαζόμενους και κάνουν άλλες μικροδουλειές στο γραφείο. Προχωρούν χωρίς βιασύνη κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών, με την κίνησή τους να τροφοδοτείται από ένα σύστημα ελέγχου στο Naver Cloud που έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χάρτη των εγκαταστάσεων για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των ρομπότ.
Η αναγνώριση προσώπου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τα τροχήλατα ρομπότ να αναγνωρίζουν τους υπαλλήλους της εταιρείας, ενώ οι οθόνες που αναβοσβήνουν στην πλάτη τους δείχνουν αν μεταφέρουν καφέ ή γεύμα.
Οι προκλήσεις
Ο 36όροφος πύργος της Naver Corp. χρησιμεύει ως πεδίο δοκιμών για διάφορες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η Naver το αποκαλεί «το πρώτο φιλικό προς τα ρομπότ κτήριο στον κόσμο».
Η Naver Corp. λέει ότι οι ερευνητές της εξετάζουν ερωτήματα όπως το πού θα πρέπει να τοποθετούνται τα ρομπότ αν μοιράζονται έναν ανελκυστήρα με ανθρώπους και ποια είναι η κατάλληλη απόσταση στην οποία ένα ρομπότ θα πρέπει να σταματά όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εργαζόμενο.
Αυτό το επίπεδο πρακτικής έρευνας επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του IFR ότι η Νότια Κορέα θα είναι η χώρα που θα ενσωματώσει γρηγορότερα από κάθε άλλη χώρα τα ρομπότ στην κοινωνία και την καθημερινή ζωή.
Στα εργοστάσια, τα ρομπότ επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις εργασίας και διαμορφώνουν τις πρακτικές προσλήψεων. Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν καθήκοντα σχεδιασμού, προγραμματισμού και διοίκησης, ενώ τα ρομπότ αναλαμβάνουν τις χειρωνακτικές εργασίες στις γραμμές συναρμολόγησης.
Σε μια χώρα με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δεν υπήρξαν απεργίες ή εξεγέρσεις στα εργοστάσια για την εισαγωγή αυτοματοποιημένων μηχανημάτων. Οι άνθρωποι αρκούνται μέχρι στιγμής στο να συνεργάζονται με τα ρομπότ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να παρακάμπτουν τις απαιτήσεις για 52ωρη εβδομαδιαία εργασία και την καταβολή κατώτατων μισθών.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2024 στην πόλη Changwon από την κυβερνητική Korea Industrial Complex Corporation διαπίστωσε ότι το 41% των μικρότερων εταιρειών παλεύουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην αυτοματοποίηση, με το χάσμα μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών και των μικρών εργοστασίων να διευρύνεται έτι περαιτέρω, όπως μεταδίδει η Chosun Daily.
Μέχρι και αρχείο ιατρικού ιστορικού
Στα κεντρικά γραφεία της Naver, η εταιρεία έχει ενσωματώσει ένα πλήθος άλλων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχουν λειτουργίες του κτηρίου, όπως η εκ των προτέρων ρύθμιση του φωτισμού της αίθουσας συνεδριάσεων ή η εξ αποστάσεως λειτουργία εξαερισμού. Ένα AI chatbot παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις για το μενού και για τον χρόνο αναμονής στην καφετέρια, ενώ μια εσωτερική κλινική καταγράφει το ιατρικό ιστορικό των εργαζομένων και το λογισμικό AI τεκμηριώνει τις νέες εισαγωγές χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ιατρική ορολογία.