Η πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος – Αναζητούν τον βηματισμό τους τα κόμματα


«Κατανοώ τις συζητήσεις»

«Εγώ είμαι μέλος της ΚΟ της ΝΔ, δε νιώθω να ‘βράζει’ κάτι, καταλαβαίνω όμως ότι μετά από ένα δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ήταν αυτό της Κυριακής των ευρωεκλογών και μετά από έναν ανασχηματισμό, πάντα υπάρχουν συζητήσεις», λέει, μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.

«Αυτές οι συζητήσεις, όταν προέρχονται από στελέχη όπως ο κ. Κακλαμάνης που έχουν μια μακρά διαδρομή και μια μεγαλύτερη βαρύτητα, τις σεβόμαστε. Δε νομίζω όμως ότι είναι η ανάλυση την οποία εγώ θα ασπαζόμουν. Εγώ βλέπω ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει διάφορες αιτίες και δεν έχει να κάνει μόνο με την παραδοσιακή μας βάση, τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά, αλλά με πολιτικές οι οποίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ενδεχομένως για τους πολίτες, με συμπεριφορές όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και γενικά με το μείγμα πολιτικής. Αλλού χρειάζονται πιο φιλελεύθερες πολιτικές αλλού πιο συντηρητικές, δεξιές».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν βήματα τα οποία ενδεχομένως να πλήγωσαν την παραδοσιακή μας βάση. Τέτοια πράγματα τα έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Εγώ δε θα εστιάσω σε αυτό. Θα εστίαζα ότι ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι όταν ασχολούμαστε με κάποια θέματα τα οποία για αυτόν δεν είναι προτεραιότητα, ότι δεν τον ακούμε. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το μείγμα της πολιτικής το καινούργιο με το νέο υπουργικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του και αυτό που ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο, ενδεχομένως δηλαδή δομικές αλλαγές για να έχει πιο αποτελεσματικό υπουργικό συμβούλιο και επομένως έκανε τις αλλαγές αυτές όπως έκρινε απαραίτητες μέσα σε μια περίοδο που έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι, άρα χρειάζεται σωστή διαχείριση και όχι πολύ μεγάλες εκπλήξεις όταν έχουμε σε εξέλιξη τις συζητήσεις στην Ευρώπη για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γεωπολιτικές αναταραχές και όταν ξέρει ότι για να σχεδιάσει δομικές αλλαγές, θα πρέπει να τις σχεδιάσει σωστά. Εγώ νομίζω ότι είναι μια κίνηση σε μια παρτίδα σκάκι η οποία θα έχει συνέχεια.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά αναφέρει:

«Η κεντροαριστερά περιμένει την επιστροφή του κ. Τσίπρα. Δεν πιστεύω ότι καμία από τις προσωπικότητες που θέλουν να ηγηθούν διαφόρων κομματικών σχηματισμών έχουν τη δυνατότητα να συνενώσουν την κεντροαριστερά και εγώ το λέω αυτό γιατί με ενδιαφέρει τι θα κάνουν. Προτιμώ ένα ισχυρό δικομματικό σύστημα που δίνει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, το οποίο είναι καλό για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες, περιορίζει τον τοξικό λόγο και νομίζω ότι πρέπει να βρει τον δρόμο της η κεντροαριστερά γιατί όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται δεν είναι σοβαρά. Δεν μπορεί η μισή ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να θέλουν να γίνουν αρχηγοί και να θέλει και ο δήμαρχος Αθηναίων».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος έχει αλαζονεία»

Από την πλευρά του και σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, λέει:

«Ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό για αλαζόνες, από την κα Μπακογιάννη για ανθρώπους που έχουν καβαλήσει το καλάμι και αναρωτιέμαι πραγματικά από το υδροκέφαλο αυτό υπουργικό σχήμα των 60 και πλέον ανθρώπων, αυτοί οι 4 ήταν οι αλαζόνες και οι καλαμοκαβαλάρηδες; Δηλαδή η αλλαγή της πολιτικής υπάρχει ή είναι κάποια αλλαγή των προσώπων; Ο κόσμος παρακολουθεί και καταλαβαίνει ποιος έχει αλαζονεία και ποιος δεν έχει. Κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική, και είναι θέμα πολιτικής δεν είναι θέμα προσώπων. Όταν ανακυκλώνεις πολιτικό προσωπικό που ο ίδιος το είχες αποσύρει, για να αποσύρεις κάποιον δεν τον θεωρείς πετυχημένο. Δεν έχουν πλέον ούτε επικοινωνιακά καύσιμα ούτε κοινωνική ανοχή ούτε πολιτικό προσωπικό το οποίο μπορεί να ανανεώσει την κατάσταση».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες μετά τις ευρωεκλογές, αναφέρει:

«Κάθε άνθρωπος, ιδίως κάποιος ο οποίος έχει πιεστεί τόσο πολύ πηγαίνοντας σε εκλογές, έχει δυνατότητα να πάει να ξεκουραστεί. Εγώ δεν το βλέπω αυτό αρνητικά. Το θεωρώ απολύτως λογικό οι πολιτικοί αρχηγοί, το πολιτικό προσωπικό, μετά από μία περίοδο έντασης να μπορούν να ξεκουραστούν και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Η διαδικασία του απολογισμού είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία, πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε τι έγινε λάθος, ποια ήταν τα σωστά μας, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα. (…) Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει μια διαδικασία απολογισμού σε βάθος. Να μπορέσει το κόμμα μας, ο χώρος μας να κάνει απολογισμό, να εισφέρουμε όλοι με τις απόψεις μας και τις ιδέες μας και συλλογικά να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε τον χώρο μας. Το κόμμα το δικό μας και ο χώρος μας είναι πληγωμένος, και αυτό έχει ξεκινήσει πάνω από έναν χρόνο. Εμείς εδώ είμαστε για να πούμε την γνώμη μας αλλά κυρίως για να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο να τον στηρίξουμε και να ανασυγκροτηθούμε.

Για το διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα το οποίο ξεκίνα σήμερα, επισημαίνει:

«Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή και για τον χώρο μας και για τις ιδέες μας. Νομίζω ότι χρειάζεται ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος κέντρα και ινστιτούτα προβληματισμού σαν την προσπάθεια που θέλει να κάνει και κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και νομίζω ότι είναι μία δυνατότητα να συζητήσουμε. Θέλω να πω για να το γνωρίζουν και οι πολίτες ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, μπορεί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει. Θα είναι στο Ωδείο Αθηνών. Θα είναι μεγάλες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή να συζητήσουμε πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, ζητήματα για το πού πάει η Ευρώπη, ποιες είναι οι εξελίξεις του ευρύτερου χώρου μας και να υπάρξει μία ώσμωση. Ο σκοπός του ινστιτούτου δεν είναι να αναμειχθεί στην κομματική ζωή της χώρας».

«Ο αγώνας που κάνει το ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι θα καρποφορήσει»

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μίλησε από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Νίκος Μήλης.

«Από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι έλαβε το μήνυμά του. Η κατακλείδα αυτού του μηνύματος ήταν να αλλάξουν 4 υπουργοί και 6 – 7 υφυπουργοί με γεωγραφική προέλευση και με κριτήρια μάλλον εισροής ψήφων συν ή πλην ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής γενικότερη, τα προβλήματα της ακρίβειας, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στα θέματα με το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μια παλέτα ζητημάτων, είναι εδώ και παραμένουν. Θεωρώ ότι την ίδια στιγμή που η κυβερνητική παράταξη το βράδυ των εκλογών της Κυριακής αντιμετώπισε μία ραγδαία πτώση των ποσοστών της και έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι έλαβε το μήνυμα, δυστυχώς αυτά τα οποία εξελίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν τις κακές νοοτροπίες που υπήρχαν παλιότερα, έδωσαν ανάσες στον κ. Μητσοτάκη και στον ανασχηματισμό τον οποίο επιχείρησε να ανακοινώσει την Παρασκευή. Χρειάζεται μια γενικότερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιούν και οι θεσμικοί φορείς και τα κόμματα και η  κυβέρνηση τις προθέσεις τους».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Εμείς αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για ανανέωση και προοπτική. Ανανέωση και προοπτική η οποία φάνηκε στην κοινοβουλευτική του ομάδα και στον τρόπο με τον οποίο μέσα στο κοινοβούλιο αντιμετωπίσαμε διάφορα ζητήματα. Οι εξελίξεις στην πολιτική δεν ακολουθούν την γραμμική κατεύθυνση όπως έχουμε στις θετικές επιστήμες. Κάποια στιγμή, ο αγώνας που κάνει το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι θα καρποφορήσει. Το ΠΑΣΟΚ έκανε πάρα πολλά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη. Δυστυχώς εμφανίζονται νοοτροπίες στη δημόσια εικόνα που μας γυρίζουν πίσω. Όλα αυτά εύχομαι και εκτιμώ ότι θα λήξουν με τη συνεδρίαση των οργάνων μας».

Για τον Χάρη Δούκα και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λέει:

«Ο κ. Δούκας ήταν μια προσωπική επιλογή του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, στηρίχθηκε για τον δήμο Αθηναίων, όπως και με άλλες δυνάμεις. Ο κ. Δούκας είναι 5 – 6 μήνες δήμαρχος Αθηναίων και έχει μια θητεία η οποία θα ολοκληρωθεί σε 4μιση χρόνια. Οι πολίτες και όλοι εμείς τον στηρίξαμε και επιλέχθηκε για να δώσει μια λύση απέναντι στην αλαζονεία και τα αδιέξοδα που υπήρχαν στη διοίκηση του δήμου από τη διοίκηση του κ. Μπακογιάννη. Οι Αθηναίοι τον επέλεξαν για αυτόν του τον ρόλο. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και από τα έργα μας».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει συντεταγμένα και συγκροτημένα στα όργανα να συζητήσουμε αναλυτικά και διεξοδικά. Να συμφωνήσουμε για το ποιες πολιτικές θα πρέπει να υπάρχουν από εδώ και στο εξής», καταλήγει.



megatv.com